Zo života spoločnosti

Kedysi silný introvert, dnes úspešný riaditeľ, Michal Mitrenga

Ubehlo niekoľko mesiacov odkedy v SOPHISTIC Pro finance začal proces transformácie, a teda prerozdeľovania akcií firmy medzi jej spolupracovníkov. Počet akcionárov SPF sa zvýšil a dnes máme 5 riaditeľov, ktorí túto možnosť využili. Poďme sa spoločne „zoznámiť“ s jedným z nich, s cieľavedomým, ľudským, čestným a etickým oblastným riaditeľom SPF Michalom Mitrengom, ktorému sme takisto položili niekoľko otázok, aby ste ho spoznali tak, ako ho nepoznáte: 

Na úvod by sme sa radi dozvedeli, ako dlho pracuješ v tomto biznise a aké boli tvoje začiatky finančného sprostredkovateľa?
Svoj prvý výkon som urobil v septemri 2003 v konkurenčnej spoločnosti, keď som si počas štúdia na vysokej škole hľadal brigádu. Začiatok môjho poradenstva nebol veľmi priaznivý, nakoľko som vtedy poriadne nevedel, ako poradenstvo robiť a takisto ma moje okolie nepodporovalo. Väčšina ľudí ma odhovárala, aby som robil niečo „normálne“. Od priateľov nechýbali rôzne posmešky či podrypávanie typu „agent s teplou vodou“; „čo máš v tej taške“ a pod. Keď ma v tom čase rodičia odhovárali, a takisto aj priatelia, fungovalo to u mňa práve ako hnací motor a viac ma to motivovalo. Veril som a vedel som, že je to niečo, čomu sa chcem dlhodobo venonať s cieľom ľuďom pomôcť, pretože to bola tá pridaná hodnota, ktorá sa mi na tom páčila.

Áno, to môžeme potvrdiť, všetci ťa totiž poznáme ako človeka, ktorému záleží na druhých. Možno aj preto sa ti vďaka kvalitnému poradenstvu u nás v SPF podarilo „dotiahnuť“ na oblastného riaditeľa a veríme, že tvoj rast nekončí. Ako však tvoju prácu vníma tvoja rodina a okolie v súčasnosti? 
Rodičia sú nakoniec radi, že som si išiel za svojím a venujem sa práci, ktorá ma baví, mám ju rád a tiež, že dokážem ľuďom pomáhať pri naplnení ich cieľov. Takisto aj moji priatelia a okolie už chápu potrebu tejto práce a sami ju neraz ocenili. Samozrejme, v tej dobe som chápal, že rodičia len chceli, aby som sa nespálil, a aby som využil svoje vysokoškolské štúdium, ktoré ma však nenapĺňalo. A to neprinášalo takú hodnotu, ako práve táto práca.

Chce to naozaj silné odhodlanie, ísť si za svojím a vzoprieť sa blízkym. Sme však veľmi radi, že si bol odhodlaný a nevybočil si zo svojej životnej cesty, hoci, istotne si sa na nej stretol aj s prekonávaním prekážok. Spomínaš si na nejaké strachy, ktorým si musel v začiatkoch tvojho finančného poradenstva čeliť?
Jasné, celkom živo. Teraz, keď sa tak spätne vrátim v čase, je to sranda, nakoľko som bol silný introvert. Obával som sa totiž kontaktovania klientov. „Ja mám niekomu volať, ja, čo mám problém sa s novými ľuďmi čo i len zoznámiť?“ pomyslel som si v tom čase a povedal som si, že: „to nie je pre mňa“. Môj vedúci ma však motivoval a začal som na sebe pracovať, postupne som sa posúval zo svojej zóny konfortu a dnes už s kontaktovaním nových ľudí nemám problém.

Hovorí sa, že každá nová činnosť, v ktorej nie sme úplne „doma“, si vyžaduje svoj čas, výdrž a trpezlivosť, aby sme si ju osvojili. Si jasným príkladom toho, že silné presvedčenie dokáže ľudí poháňať vpred aj v situáciách, v ktorých sa nemusia cítiť veľmi pohodlne. Vieš nám povedať, čo bolo tým impulzom, ktorý ťa donútil „vstať zo stoličky“ a bojovať so svojimi strachmi? 
Ako som spomínal, posúvala ma filozofia poradenstva a výsledok tejto práce ako finančná sloboda klientov, ich vlastné bývanie a taký normálny život, ktorý chce asi každý z nás. Preto som sa nakoniec rozhodol nevzdať a pomáhať ľuďom pri plnení ich snov a cieľov. Postupne k tomu prispelo aj budovanie vlastnej firmy a tímu, čo by sa mi zjavne v bežnom živote o podnikaní ani nesnívalo. Keď vidím, ako „moji ľudia“ dokážu rásť, nie len kariérne, no najmä osobnostne, nabíja ma to veľkou energiou. Keď vidím ich nadšenie, je to taká moja nabíjačka.

Je zrejmé, že príjemné pracovné prostredie a dávka energie v skvelom kolektíve ti rozhodne nechýba. Dobré pracovné vzťahy sú jednou zo zásadných príčin pracovnej spokojnosti. Znie to ako „dream job“ a v podstate aj je, pokiaľ poradca poskytuje kvalitné poradenstvo, tak ako aj ty. Skús sa však rozpamätať, stretol si sa s názorom, že finančné sprostredkovanie je biznis len kvôli peniazom?
Áno, stretol. Veľa ľudí si to myslí, pretože nepoznajú tú filozofiu, o ktorej som hovoril. Dokonca množstvo poradcov vzniklo, aby zarobili rýchlo peniaze. Bohužiaľ, v minulosti sa v konkurenčných spoločnostiach robili húfne nábory v telocvičniach, kde nešlo o kvalitu, ale o kvantitu, čím sa veľmi uškodilo na dobrom mene a filozofií tejto služby, ktorá tým trpí dodnes.
Našťastie, samotné poradenstvo sa odvtedy vyvinulo. A tiež výhoda, ktorú dnes máme, je odbornosť a systém, klienti sú vzdelanejší a sofisfikovanší, čím sa dôvera v tento biznis prehlbuje.
Avšak, rád by som poznamenal, že toto nie je úplne až taký rýchly biznis ako sa zdá. Jasné, dá sa pekne a rýchlo zarobiť, ale je to dlhodobá vec a vyžaduje si svoj čas. Akonáhle by s tým poradca skončil, prípadne by pracoval nekvalitne, časom by ho to dobehlo stornom zmlúv a nemusel by to ustáť.

Si jedným z prvých ľudí vo firme, ktorí sú súčasťou SOPHISTIC Pro finance od samotného vzniku, od roku 2013. Čo bolo dôvodom stať sa členom novovznikajúcej spoločnosti SPF?
Vzťah a dôvera. Vedel som, ako jej zakladatelia robia svoju prácu, že sú zodpovední a dbajú na kvalitu. Viera v týchto ľudí ma utvrdila, že to bude správne rozhodnutie a teraz to môžem len potvrdiť.

Odvtedy prešlo 7 rokov a počas tvojho pôsobenia v SPF sa ti podarilo dosiahnuť niekoľko zaujímavých míľnikov, či už budovanie vlastnej štruktúry spolupracovníkov, kariérny rast do pozície Oblastného riaditeľa, alebo možnosť stať sa jedným z akcionárov spoločnosti. Prečo si sa rozhodol kúpiť akcie SOPHISTIC Pro finance a čo to pre teba znamená?
To bolo u mňa jednoduché a nemal som nad čím váhať, pretože mám rád tento biznis, baví ma, je pre mňa istota, životný štýl a presvedčenie, že robím správnu vec v správnej firme. A prečo v správnej firme? Firmu robia ľudia a ja mám ľudí v SPF naozaj rád, výborne sa mi s nimi spolupracuje. Páči sa mi tá symbióza ako spolu dokážeme fungovať aj napriek riaditeľstvám. A tiež mám rád Sophistic ako taký, jej hodnoty, jednotný systém práce, vzdelávanie, jednoduchosť, transparentnosť, kvalitu, profesionalitu, čestnosť a férovosť, či ďalšie výhody, ako podiel na zisku, sociálne zabezpečenia - dôchodkový účet, poistenie a mnoho ďalších, ktoré SPF ponúka. Jednoducho skvelí ľudia v skvelej firme, čo si viac priať? Preto kúpa akcií vo mne ešte viac prehlbuje moje doterajšie presvedčenia.
A čo to pre mňa znamená? Vnímam to ako prehĺbenie dôvery v moju osobu, pretože pre niečo som túto príležistosť dostal, a taktiež ide aj o posilnenie mojej pozície vo firme. Zároveň je to veľmi dobrý vzor pre ostatných, keď som do akcií vrazil svoje vlastné financie, preto je nepochybné, že mi na firme záleží a myslím to úprimne.

Vďaka kvalitne odvedenej práci, manažérskym zručnostiam, máš v tíme množstvo šikovných odborníkov. Ako tento krok vnímajú a v čom vidíš výhodu ty pre svoj tím ľudí?
Všetci to berú veľmi pozitívne a je to pre nich druh motivácie, že aj oni sa môžu vypracovať a možno jedného dňa budú mať aj oni príležitosť získať akcie, ako sme dnes dostali my. S rozdelním akcií medzi viacerých spolupracovníkov totiž prichádza ešte väčšia stabilita, či nové príležitosti. Keďže ako noví akcionári sme do toho vrazili vlastný „balík“ peňazí, bude nám o to viac záležať na vhodných podmienkach a benefitoch pre členov našich tímov a teda celej rodiny SPF.

Je pravdepodobné, že sa o tvoje odpovede budú zaujímať aj ľudia z konkurencie. Skús sa s nami podeliť o tvoj názor ako môže eliminovať rozhodovaciu paralýzu fakt, že SPF má dnes 5 akcionárov, ktorí majú priamy vplyv na zvyšovaní zisku tejto spoločnosti?
Pokiaľ by som sa ja osobne rozhodoval pre spoluprácu medzi viacerými spoločnosťami a jednou z nich je SPF, tento fakt spolu s ďalšími výhodami, ktoré v SPF nájdete, a dovolím si trdiť, že v iných spoločnostiach nie, môže výrazne pomôcť k môjmu rozhodnutiu. Je to taký bonus navyše. Pozeral by som sa na to tak, že ak akcionári fungujú priamo v biznise s ostatnými ľuďmi a nie sú len „poberači výhod“, môžem ich tak osobne spoznať a učiť sa aj od nich, je to určite benefit. Vo veľa firmách ľudia vôbec nepoznajú vedenie ich spoločnosti a ak áno, určite k nim nemajú blízko a nie sú pre nich vzory, ktoré by chceli nasledovať a stať sa rovnako úspešnými ako oni.

A dnes si jedným z úspešných riaditeľov a akcionárov aj ty. Je niečo, čo by si chcel poradiť svojim kolegom pri budovaní kariéry?
Mám motto, ktorým sa riadim, a rád by som sa oň podelil s ostatnými: „Robte všetko najlepšie ako viete, a najmä, robte toho veľa. Verte si a dokážete všetko, čo si zaumienite.“ Myslím si, že tieto slová perfektne vystihujú, čo je potrebné. Je úžasné sledovať tých, ktorí sa tým riadia a ako sa dokážu posúvať. Veľakrat sú totiž ich prekážkou len oni sami, preto sa netreba báť a ísť si po svojej ceste na vrchol.

Počas svojej cesty sa istotne stretávaš aj s ľuďmi, ktorí by poradenstvo radi skúsili tiež, no býva zvykom, že majú obavy z nepoznaného. Je niečo, čo by si im chcel odovzdať?
Nebojte sa a poďte do toho, nemáte čo stratiť. Čo najhoršie sa vám môže stať - že to nevyjde? Koľko vecí vám v živote nevyšlo a ste z toho „zosypaný“? Za väčšinu našich prekážok môže len strach, ktorý si vytvárame v hlave. Napr. dieťa, kým sa naučí chodiť spadne 1000x, no keby sa mal učiť chodiť dospelý, po 20 pádoch si povie, že sa to nedá. Pritom je to v nás a je len na našej voľbe, či si zvolíme úspech alebo pád.

Pekná myšlienka na záver a my ďakujeme za inšpiratívny rozhovor.

Ako povedal Miško: „firmu robia ľudia“ a my s ním musíme súhlasiť. O to viac nás teší, že práve on je jedným z členov našej rodiny. Z jeho slov sme sa mohli mnohé dozvedieť, ako aj to, že viera vo filozofiu poradenstva, a takisto aj vo filozofiu SPF, ho ponáňa vpred. Keď totiž robíte niečo kvalitne a chcete ľuďom naozaj pomôcť a klienti sú spokojní, vtedy pocítite naozajstnú satisfakciu z toho, že to, čo robíte, je naozaj správne.
Zaujali vás odpovede a vlastnosti nášho oblastného riaditeľa, Michala Mitrengu a radi by ste boli členom jeho tímu? Neváhajte nás kontaktovať


Môžete sa tešiť na ďalšie články s novými akcionármi, ktoré Vám prinesieme už v najbližších dňoch. Dozviete sa v nich akí sú, čo pre nich tento biznis znamená a najmä prečo sa aj oni rozhodli akcie SOPHISTIC Pro finance získať.