Novinky

Novoročný príhovor Generálneho riaditeľa

Najdôležitejšia je Rodina

Ako je už zvykom, každoročne sa k Vám prihovárame milí spolupracovníci, milí klienti, s rekapituláciou uplynulého roka, ale zároveň aj s výzvami do roka nového.

Rok 2023 bol nesmierne náročný  takmer pre všetkých ľudí v Slovenskej republike, ale nielen u nás. Aj vo svete boli turbulentné udalosti a my môžeme byť radi, že v našej krajine nezúri vojna ako na Ukrajine, Jemene a už aj v Palestíne. Jedinou cestou, ako dosiahnuť mier je byť dobrý, nepovyšovať sa nad ostatných a nerobiť si nárok na veci, ktoré nám nepatria. Snažiť sa totiž žiť lepšie na úkor iných ľudí alebo tým, že iným chceme vziať, aby sme my mali viac, je presne to, čo spôsobuje konflikt a v konečnom dôsledku, pokiaľ aspoň na jednej strane nie je rozumný človek, ktorý sa vie ovládať, môžu vznikať aj vojny, a preto jednou z najdôležitejších výziev, ktoré si kladiem za úlohu aj ja, je budovať v rámci našej rodiny SPF silné osobnosti, ktoré nepodľahnú tak ľahko emočným výkyvom a budú silní, aj keď budú na nich iní útočiť, pretože len silní ľudia môžu byť oporou svojim rodinám, deťom, spolupracovníkom, ale aj klientom.

V tomto roku sme oslávili 10 výročie od založenia rodiny SPF a môžem s hrdosťou konštatovať, že aj keď bol tento rok naozaj veľmi náročný, od svojich hodnôt, ktoré sme podarovali našej spoločnosti pri zrode, sme sa neodklonili, aj keď ísť cestou sebectva a mamony by bola pre nás krátkodobo asi ľahšia cesta.

A v čom bol teda náročný?

  • Jeden z najnáročnejších procesov, ktorý si málo kto uvedomuje, je komplexná prestavba našich systémov tak, aby bola naša spoločnosť stále schopná v tvrdom konkurenčnom prostredí dávať nielen najlepšie sociálne a ľudské benefity našim kolegom a klientom, ale aby sme mohli konkurovať aj technologicky. Toto však nie je beh na krátku vzdialenosť a stojí enormné množstvo zdrojov, avšak tvrdou prácou, premýšľaním a systematickosťou sa nám podarilo spustiť:
    • elektronické podpisy,
    • overenie totožnosti na diaľku cez biometriu,
    • elektronické súpisky
      a veľa ďalších služieb, ktoré nielen že šetria náklady a čas našich poradcov, ale vo finále aj ekológiu našej zeme, pretože aby sme mohli brať musíme aj dávať. Aj s našim obmedzeným rozpočtom sme tak dokázali vybudovať to, čo len veľmi málo iných, dokonca ďaleko väčších firiem na Slovensku.
  • Ako som už na začiatku písal, tento rok bol náročný nielen pre nás, ale aj pre cele Slovensko a svet. Dozvuky inflácie nútili centrálne banky k zvyšovaniu úrokových sadzieb, čím sa automaticky zdvíhali aj úrokové sadzby na hypotékach. Avšak väčšinu našich klientov sa nám podarilo pred týmto zlým javom ochrániť už v minulom roku tým, že sme túto situáciu na rozdiel od iných poradcov predpokladali a zafixovali sme im historicky najnižšie sadzby na dlhé obdobia. Bohužiaľ sa však vinou prostredia hypotekárny trh výrazne spomalil a v tomto roku nás toto zníženie predaja pravdepodobne aj pošle do poklesu obratu. Zároveň sme však zistili, že nech konáme akokoľvek dobre v prospech klienta a obchodného partnera, nie všetky korporácie sa na to pozerajú tak ako my. A znova sa ukázalo, že jedinou úlohou korporátu je nosiť zisk akcionárom za každú cenu, čo spôsobilo výrazné zníženie odmeňovania na trhu bankami a zároveň zvyšovaniu ich zisku na úkor klientov. Ale aj medzi týmito inštitúciami sa našli také, ktoré nás pravé naopak podporili a naše partnerstvá sa o to viac prehĺbili, aby sme spolu s nimi mohli klientom prinášať ideálne a férové riešenia, ktorých úlohou nebude klientov využiť len na zisk.
  • V neposlednom rade, okrem tlaku trhu, ktorému sme sa museli efektívne brániť, sme zaznamenali aj iný prejav ľudskej nátury. Jedna z najhorších vlastností, ktoré totiž človek má, je sebectvo a egoizmus. Bohužiaľ, musíme si priznať a ponaučiť sa z toho, že aj medzi nami v spoločnosti, kde si zakladáme na hodnotách ako je rodina, priateľstvo, férovosť a transparentnosť, sa podarilo prežiť pár jednotlivcom, ktorí všetky tieto hodnoty a priateľstvá zahodili mihnutím čarovného prútika do zabudnutia len pre osobný prospech. Za mešec zlaťákov, ako Judáš nielenže zradili, ale dokonca sa pokúsili rozbiť to, čo sme krvopotne a ťažko dlho budovali pre všetkých serióznych poradcov. Ako sa však hovorí, lož má krátke nohy a dnes už vieme, že viac ublížili sebe ako nám, pretože my sme dnes obozretnejší, ctižiadostivejší a hlavne máme to, čo oni nemajú, vnútornú integritu, ciele a morálku. A preto si navzájom môžeme dôverovať, čo oni bohužiaľ nemôžu, lebo každý vie, čo spáchal, a to sa s ním bude ťahať do konca života. To najhoršie pre nich však ešte príde, lebo za roky, ktoré robím tento biznis viem, že ak má raz niekto poškodené morálne a etické vlastnosti, nezneužije ich len voči obchodným partnerom, ale často aj voči svojej rodine, a úprimne, bál by som sa byť partnerom takýchto ľudí. Pre nás sa však táto etapa končí, pretože tieto problémy sú už dávno za nami a my sme dnes silnejší, lepší a ďaleko schopnejší k tomu, aby sme mohli naďalej efektívne budovať spoločnosť, ktorá prioritne bude slúžiť férovým a čestným poradcom, ktorých je dnes na trhu ako šafranu.
  • Aby všetko nebolo len negatívne, čo nás určite všetkých, a to asi väčšina investorov na svete potvrdí, potešilo, bol rast trhov. Niektorí klienti, ktorí začali investovať v začiatku roka 2023, si dokonca pripísali výnosy až okolo 30%. V priemere sa však tie najvyspelejšie trhy hýbali v ročnom výnose na úrovni cca 20%, a to si povedzme, že ešte ani centrálne banky nezačali znižovať úrokové sadzby.

No a ako sa hovorí, všetko zlé je na niečo dobré, lebo po spálenom lese je vždy pôda úrodnejšia. V novom roku 2024 nás čaká z môjho pohľadu veľa pozitívnych udalostí.

  • V prvom rade inflácia nám napáchala naozaj veľa škôd, čo z môjho pohľadu najhoršie odnesú práve poisťovne. Ak si totiž uvedomíme, že všetky ceny práce, ale aj náhradných dielov vozidiel išli hore a dopravných nehôd na cestách bolo tiež veľa, bude priam so železnou istotou jasné, že musia ísť hore, aj ceny poistenia. To už je tak troška zlá správa pre našich klientov, ale pre našu firmu a poradcov je to obrovská príležitosť, pretože to v čom sme naozaj dobrí, je nájsť klientom efektívne riešenia, ako platiť, čo najmenej. A teda, budeme mať znova veľa práce aj v tomto roku. A zároveň všetky naše historické obraty z kmeňov sa automaticky navýšia. Neviem ako iní, ale ja pri tom chcem byť.
  • Podľa analýz viacerých bánk a aj mojich, už cca v polovičke roka by mali začať klesať úrokové sadzby, čo prináša hneď pár veľmi pozitívnych správ. Výrazne by sa mala zrýchliť spotreba, a to je okamžitý rast akciových investícii. Zároveň skúsení investori vedia, že ak vlastnia dlhopisy s vysokým fixným výnosom, pri poklese sadzieb sa tieto stavajú ešte cennejšie, čo znova pridá veľké množstvo výnosov v roku 2024. Radovať by sa mali aj investori, ktorí majú nakúpené nehnuteľnosti, pretože by sa mali znova rozhýbať ceny rezidenčných nehnuteľností do plusu. A ľudia, ktorí majú hypotéky s vysokými splátkami a sadzbami budú mať opäť možnosť si ich refinancovať na nižšie úroky, aj keď už asi nikdy nie také, ako sme tu mali ešte nedávno. Z pohľadu trhu a jeho príležitostí sú to výborné predpoklady, už len využiť príležitosť pre seba a svojich klientov.
  • V rámci SPF máme taktiež množstvo rozrobených projektov, ktoré treba hlavne v tomto roku dokončiť, a tak znova vytvoriť náskok pred konkurenciou, pretože to, čo prezentujeme my, sú vždy veci, ktoré sú pravdivé a dokázateľné, ale inde sa bohužiaľ nie vždy správajú tak ako my. Pre získanie nových „duší“ neváhajú aj klamať a zahmlievať skutočnosť.

Takže Vám všetkým prajem šťastný nový rok plný príležitostí a že ich je veľa, stačí sa len natiahnuť a vziať ich. Tak isto Vám prajem dobré srdce a emočnú kontrolu, aby ste zbytočne neubližovali iným ľudom a ich rodinám. A tým, čo už niekomu ublížili prajem, aby Vám bolo odpustené a mohli ste sa konečne už pozerať dopredu, a nie so strachom cez plece vzad.

Rok 2024 bude veľká jazda!

Radoslav Valko, generálny riaditeľ SOPHISTIC Pro finance a.s.

Celý príhovor si môžete pozrieť aj na našom YouTube