Zo života spoločnosti

Odhodlaný riaditeľ, ktorý sa rozhodol byť „sám sebe pánom,“ Anton Jadroň

Začiatkom roku 2021 sa na pôde SOPHISTIC Pro finance historicky prvýkrát od svojho vzniku udial tak významný miľník, kedy sa prerozdeľovali akcie spoločnosti medzi jej najšikovnejších riaditeľov. Z pôvodných dvoch majiteľov sa počet akcionárov zvýšil na päť a pri tejto príležitosti sme vám ich postupne predstavili v rozhovore s každým z nich. Nie je tomu inak ani dnes, kedy vám predstavíme ďalšieho nového akcionára tak, ako ho nepoznáte – pracovitého, dôsledného, priateľského, no najmä cieľavedomého regionálneho riaditeľa Antona Jadroňa.

Tak, ako sme sa opýtali niekoľko otázok aj tvojich kolegov, aj u teba sme zvedaví aké boli tvoje začiatky finančného sprostredkovania a ako dlho v tomto sektore pracuješ?
Prvé skúsenosti s finančným spostredkovaním boli v roku 2013, kedy som sa k tejto práci dostal neviem, či náhodou, alebo to bol práve osud. Skrz potreby III. piliera v prechádzajúcej práci som sa snažil na internete zistiť, v ktorej správcovskej spoločnosti by to bolo najvhodnejšie, kde by som mal najlepšie zhodnotenie. Keďže som si nebol istý svojím rozhodnutím, spomenul som si na známeho, ktorý sa venoval financiám. Preto som sa mu ozval, aby som sa s ním poradil, či bol môj výber správny. A tak to vlastne celé začalo.
Po stretnutí s ním som si uvedomil, ako to vlastne funguje a že finančné poradenstvo by mohlo byť pre mňa zaujímavé, nielen kvôli finančnému ohodnoteniu, ale takisto sa mi páčila myšlienka pomoci ďalším ľuďom, ktorí sa tejto oblasti nerozumeli a potrebovali poradiť, tak, ako som potreboval aj ja.
Hoci som v tej dobe pracoval ako inžinier, úprimne, nejako skvelo som si nezarobil a preto som si povedal, že skúsim túto príležitosť, a zrazu to nabralo rýchly spád. Do deviatich mesiacov som dal výpoveď v práci a začal som sa venovať financiám naplno.
Začiatky však neboli príliš jednoduché, keďže o financiách som vedel len všeobecné základy zo školy. Našťastie, vďaka vzdelávaniu som medzery dohnal a v podstate neustále na svojich vedomostiach pracujem aj dnes, keďže finančný svet sa neustále vyvíja a mení. Čiže do poobedia som bol v práci, potom som sa venoval vzdelávaniu a druhej práci, no tvrdá práca sa vyplatila.

Čo na tvoje začiatky hovorilo okolie, rodina a ako prijali, že si sa rozhodol zmeniť svoje povolanie a odísť zo známej korporácie Siemens?
Okolie na moju predchádzajúcu prácu hovorilo, že mám „dream job“, keďže som mal voľnejšiu pracovnú dobu, dobré vzťahy a dokonca aj zahraničné cesty. No ja som sa chcel niekam posunúť či už osobnostne, odborne, kariérne a aj finančne. Taktiež predikcia 5% medziročného nárastu mojej mzdy mi prišla veľmi málo. Táto práca pre mňa znamenala príležitosť, ktorá mi ponúkala množstvo možností, predovšetkým nebyť závislý od korporácie a vôle niekoho, kto rozhoduje o mojej budúcnosti. Zistil som, že chcem byť SÁM SEBE PÁNOM.
Okolie preto zo začiatku až tak dobre nevnímalo, že opúšťam istotu, ktorú mám. Rodičia mi rozprávali, nech si to rozmyslím, pretože to nemusí byť ružové a že idem do neznáma. Sami boli zmýšľaním zamestnanci a preto som to chápal, že mi chcú dobre, no moje slová boli: „nebojte, ja to zvládnem, je to môj život, ktorý musím žiť podľa seba, nie podľa druhých.“

 

Odhodlanie ísť si za svojím cieľom a úspechom ti rozhodne nechýba, čoho dôkazom je aj skutočnosť, že si dnes na pozícii Regionálneho riaditeľa. Ako však býva zvykom pri nových skúsenostiach, neraz musíme čeliť prekážkam a dostať sa mimo svojej komfortnej zóny. Stretol si sa s určitými strachmi, ktorým si na začiatku tohto biznisu musel čeliť?
Strach či budem úspešný a či to zvládnem. Nikdy predtým som nemal skúsenosť s obchodom a ani s prácou s ľuďmi, takže všetko bolo nové, ale bola to najlepšia škola, akú som mal a ktorú odporúčam každému, kto čaká od života viac, ako sa len zamestnať a skončiť na dôchodku. Vždy je totiž najväčší strach z nepoznaného a z nenaplnených očakávaní od samho seba, a ja som nebol iný. 

Čo  je tvojou hnacou silou pri práci?
Mojou hnacou silou je moja rodina. Nedávno sa nám narodila krásna dcérka a spolu s mojou manželkou je to najviac, čo mám, pre nich by som spravil všetko. Chcem, aby bolo o nich dobre postarané.  

Čo ti táto práca dáva a je niečo, čo aj berie?
Dáva mi voľnosť a prostriedky naplniť si svoje sny. Vždy ma bavilo sa posúvať a zlepšovať v každej oblasti života, a tu mám priestor napredovať aj po rokoch praxe. Zároveň môžem nadobudnuté vedomosti a skúsenosti posúvať ďalej svojim ľuďom. Najviac pre mňa znamená, keď následne vidím, ako sa moji ľuďia posúvajú, ako sa im darí.
Keď som bol menší, bavilo ma hrať sa strategické hry, najmä také, kde bolo potrebné niečo vyvíjať a zlepšovať. Dnes, s odstupom času, to vnímam, akoby som teraz hral svoju životnú hru, ktorou sa bavím a teší ma. Rozvíjam totiž nielen seba, ale najmä svojich ľudí, aby boli lepší a spokojnejší vo všetkých oblastiach života. Je pre mňa dôležité, aby som ich podporil a pomohol im dosiahnuť to, čo chcú, naučil ich, čo viem. Väčšina ľudí má deti a ja mám aj svoje biznisové deti, voči ktorým cítim záväzok. Hlavnou myšlienkou štrukturálneho podnikania je práve odovzdávanie vedomostí na ďalšie generácie.

Je zrejmé, že máš potrebu svojim ľuďom pomáhať, aby sa mali dobre. Veď tak, ako to v dobrých rodinách býva zvykom aj v tej našej, sofistikovanej rodine si medzi sebou pomáhame plniť svoje sny a ciele.  O tom by istotne mohli hovoriť aj „tvoji“ ľudia, ktorým si za dobu, odkedy si súčasťou SPF, pomohol nielen osobnostne, ale najmä kariérne rásť. Sám si za svoje pôsobenie v SPF kariérne postúpil na vysoké pozície, dnes si Regionálnym riaditeľom. Čo ťa vlastne viedlo k tomu, že si sa stal členom novovzniknutej spoločnosti SOPHISTIC Pro finance?
Súčasťou SPF som v podstate takmer od jej vzniku, od roku 2014. Od začiatku môjho fungovania v tomto sektore som sa stretával s mnohými ľuďmi, ktorí pracujú vo financiách. Mal som prehľad, kde ako veci fungujú, a kde nie. Prečo sú spokojní a naopak, pre ktoré veci nespokojní. Keď prišiel Rado, zakladateľ SPF a predstavil, prečo sa spolu s ďalším zakladateľom Jankom rozhodli SOPHISTIC Pro finance vytvoriť, aké sú jej hodnoty a filozofia, tak som nemohol povedať nie. Nie je totiž veľa spoločností, ktoré vznikajú preto, aby dali najviac výhod ľuďom a nie len majiteľom spoločnosti. Základná myšlienka – rozvíjať firmu, z ktorej ľudia nebudú mať dôvod ísť inam, bola pre mňa rozhodujúca. Rodinné prostredie, nadštandardné ohodnotenie, firemné benefity a príležitosť podieľať sa aj na prerozdelení zisku spoločnosti pre každého, kto je šikovný, ma taktiež nenechali váhať.

V marci tohto roku to bolo už sedem rokov, odkedy si členom tejto veľkej rodiny a prednedávnom si aj ty ako jeden z úspešných riaditeľov SPF, dostal možnosť stať sa akcionárom spoločnosti. Prečo si sa rozhodol prijať ponuku a kúpiť akcie SOPHISTIC Pro finance?
Som plne presvedčený, že komplexné proklientské poradenstvo, ktoré robíme kvalitne a srdcom, je v dnešnej dobe veľmi dôležité. Chcel som týmto ukázať, že som presvedčený o tom, že som v správnej firme a zároveň dať najavo, že kto je v našej firme a štruktúre, je na správnom mieste, aby napredoval. Keď som dostal túto možnosť ani chvíľu som neváhal, nebolo to len logické rozhodnutie na základe čísel, ale hlavne emočné, pretože firma SOPHISTIC Pro finance je pre mňa srdcovka a som za ňu ochotný „bojovať“.

Dôkaz o tvojom presvedčení v myšlienku SPF je evidentný, o to viac, keď si ho „spečatil“ kúpou jej akcií. Okrem tejto výnimočej udalosti sa môžeš pochváliť aj úspešným tímom, jednou z najväčších štrukrúr firmy, ktorú vedieš za úspechom. Ako „tvoji“ ľudia vnímali tento krok a v čom vidíš pre svoj tím či firmu výhodu?
Vnímajú to ako skvelý krok, pretože sú členmi akcionárskej štruktúry. Sami by takú možnosť radi využili, pokiaľ by takú príležitosť dostali. Som presvedčený, že to, čo sme tie roky robili, robíme správne a že nie som sám, kto je stotožnený s tým, čo robí a najmä kde robí, pretože firmu tvoria ľudia a firma je len tak silná, ako sú silní a spokojní ľudia v nej.
Firme to zároveň prinesie väčšiu istotu, že sa akcionárska štruktúra rozšírila a „omladila“ o ľudí, ktorí sú ochotní potiahnuť SPF opäť o level vyššie. Veľká výhoda je takisto aj fakt, že akcionári sú stále aktívni v práci, nie sú to len ľudia na stoličke „tam hore“, a preto všetci spolupracovníci získavajú plnú podporu priamo z hora.

Chcel by si niečo odkázať tým, ktorí čítajú tento článok a rozmýšľajú nad prácou finančného sprostredkovateľa?  Prečo by sa mali ľudia rozhodnúť s tebou, a teda s SPF, spolupracovať?
Sme spoločnosť, ktorej záleží na ľuďoch a tí sú na prvom mieste. U mňa to platí dvojnásobne, vždy mi viac záležalo na spokojnosti a úspechu mojich ľudí ako na mojich. A tá podpora sa následne vypláca.

Veru, ako sa hovorí, čo dáš, to sa ti vráti. Je to svojím spôsobom karma, jing – jang, či inak povedané rovnováha, prítomná vždy a  všade.  Skús sa preto zamyslieť, existujú podľa teba nástrahy, ktoré sú spojené so spoluprácou s SPF?
Zakladáme si na kvalite a odbornosti s hlavným zameraním na klienta. Ak niekto chce robiť túto prácu iba pre svoj prospech a nezáleží mu na ľuďoch, nemôže v našej firme fungovať.
Nástrahy v podstate neexistujú, pokiaľ je dodržaný systém práce, pokiaľ je práca vykonávaná s ohľadom na nastavené hodnoty spoločnosti, akými sú kvalita, férovosť, transparentnosť, proklientská orientácia. Inak povedané, nástrahy sú založené na logickom uvažovaní, že pokiaľ niekto nedodržiava nastavené pravidlá, tak nie je dôvod na vzájomnú spoluprácu, nakoľko nevznikne vzájomná synergia, ktorou by malo byť, že obe strany vyhrávajú (stratégia win- win).

Keď spomínaš, že v SPF nemôže fungovať niekto, komu nezáleží na ľuďoch, stretol si sa niekedy s názorom, že finančné sprostredkovanie je biznis len kvôli peniazom?
Áno, stretol. Pracuje sa s nimi, tak je zrejmé, že si to ľudia spoja. Väčšina do tohto sektoru vstupuje práve preto, aby si zlepšili svoju finančnú stránku a pomohli ju zlepšiť aj iným, ani ja som nebol výnimkou. Keď človek nemá dostatok peňazí, je prirodzené, že tie peniaze hľadá, keď však človek dozreje a získa, čo chcel, ukáže sa, či to ostane len pri peniazoch alebo si uvedomíme, že peniaze sú len prostriedok, nie hlavný cieľ. Je oveľa viac dôležitejších vecí, ako je zdravie, dobré vzťahy, plnohodnotný a spokojný život založený nielen na materiálnych veciach.

To s tebou musíme súhlasiť. Je niečo, čo by si na záver chcel odkázal svojmu o päť rokov mlašiemu ja?
Počúvaj skúsenejších, aby si sa nemusel poučiť z vlastných chýb, ale stačili ti skúsenosti iných.

Ďakujeme Tonko, že si sa s nami podelil o inšpiratívne slová.

Zaujali vás odpovede a vlastnosti nášho regionálneho riaditeľa, Antona Jadroňa a radi by ste boli členom jeho tímu? Neváhajte nás kontaktovať


 

Ďalšie články s novými akcionármi, v ktorých sa dozviete akí sú, prečo sa aj oni rozhodli akcie získať a čo to podľa nich firme a jej spolupracovníkom prinesie, sa môžete dočítať v odkazoch nižšie: