Novinky

Spolumajiteľ SPF na adresu šéfa asociácie sprostredkovateľov: Na kauze Arcy Capital máte zásluhu, mali by ste vyvodiť dôsledky

Komentár Radoslava Valka,
spolumajiteľa a krajského riaditeľa SOPHISTIC Pro finance

Vo februári tomu bude už 19 rokov, čo sa začal krach nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia. Tieto kauzy, v ktorých stratili svoje úspory desaťtisíce ľudí, ma po profesijnej stránke značne ovplyvnili. Ide totiž o obdobie, kedy som sa začal venovať finančnému sprostredkovaniu. A hoci som ako mladý finančný agent videl, ako sa tieto podvody podpísali na Slovákoch, nechápal som, prečo sa to stalo, alebo ako k tomu vlastne mohlo prísť. Nemal som dostatok potrebných vedomostí a už vôbec nie skúseností. Dnes je tomu ale inak.

Aj preto, že ma kauzy BMG a Horizont „poznačili“, som sa celú kariéru snažil - popri dobrých radách pre klientov - aj verejne poukazovať na pochybné alebo rizikové investičné príležitosti. Že ich bolo neúrekom – to zrejme ani nemusím hovoriť, avšak, hoci som aj so svojím tímom zo SOPHISTIC Pro finance konal tak, aby sa BMG či Horizont nezopakovali, nečinnosť kompetentných zabezpečila presný opak. Dnes je totiž zrejmé, že finančná skupina Arca Capital nevyplatí tisícky svojich veriteľov, prípadne ich vyplatí len čiastočne.

Som rád, že SOPHISTIC Pro finance je jednou z mála poradenských skupín, ktorá firemné dlhopisy Arcy Capital nepredala žiadnemu klientovi. Už od samého začiatku totiž vykazovali známky rizikovosti a len mne samému sa podarilo odhovoriť veľa potenciálnych investorov od tejto pochybnej investície. Avšak, čo zmôže jednotlivec medzi množstvom ľudí, ktorým záleží len na osobnom prospechu či zviditeľnení sa?

Zvyknem hovoriť, že všetko, čo spravíme, ale aj nespravíme, má v budúcnosti dôsledky. Toto tvrdenie naberá ešte viac na dôležitosti pri inštitúciách, ktoré by mali chrániť záujmy bežných klientov. Miesto toho si ale radšej zvolia cestu ničnerobenia, alebo sa snažia zlé a neetické konanie bagatelizovať či dokonca ututlávať. Je mimoriadne smutné, že jednou z takýchto organizácii je aj Asociácia finančných sprostredkovateľov a finančných agentov (AFISP), ktorej predsedá Martin Lancz.

Budem konkrétnejší. Začiatkom leta 2020 som poskytol rozhovor pre rešpektovaný ekonomický magazín TREND, v ktorom som hovoril o rizikovosti korporátnych dlhopisov. Povedal som: je vysoká pravdepodobnosť toho, že predaj firemných dlhopisov Arcy Capital vykazuje znaky Ponziho schémy, pričom pandémia koronakrízy jej nekalé praktiky odhalí.

Namiesto toho, aby sa Martin Lancz začal zamýšľať nad tým, ako klientov v budúcnosti pred pochybnými investíciami chrániť, priamo na facebookovom profile TRENDU ohodnotil moje vyjadrenia ako zmes nezmyslov. Bez akýchkoľvek zábran tiež napísal, že by mi NBS za toto mala odobrať licencie finančného sprostredkovateľa. Hoci nechápem, ako na čele AFISP stojí človek, ktorý nevie, že NBS nemá právo odoberať licencie za názory, je to vedľajšie. Lebo zhruba o dva týždne nastalo presne to, o čom som v interview hovoril, pričom tisíckam Slovákov začalo byť jasné, že svoje peniaze investované do cenných papierov Arcy Capital už neuvidia. A áno, presne vtedy si už aj Martin Lancz uvedomil, že bagatelizovať kauzu Arcy Capital viac nebude možné. Otočil, na téme sa začal mediálne priživovať a absolútne neprevzal zodpovednosť za svoje konanie, ako aj konanie členov asociácie, ktorú riadi. Práve naopak - Martin Lancz začal v médiách hlásať to, že ľudia, ktorí chceli investovať do cenných papierov Arcy Capital – mali predtým kontaktovať odborníka – finančného sprostredkovateľa. Za normálnych okolností by som s ním bez výhrad súhlasil, avšak, v tomto prípade som presvedčený o tom, že išlo len o marketingový ťah, ako sa z celej situácie vyviniť. Ako si to dovolím tvrdiť? Jednoducho. Na webovej stránke AFISP-u sa píše, že asociácia má 24 členov. Avšak, už nie všetci vedia, že minimálne tri členské spoločnosti sprostredkúvali aj korporátne dlhopisy a je medzi nimi aj spoločnosť Deluvis - dvorný predajca dlhopisov a zmeniek Arcy Capital. Mimochodom, šéfom tejto spoločnosti je Juraj Dvořák, ktorý sa už v minulosti podieľal na tvorbe podozrivej dlhopisovej schémy Skyside, v ktorej prišli o peniaze mnohí ľudia. Pýtam sa preto Martina Lancza – toto sú tí finanční sprostredkovatelia, na ktorých sa mali obrátiť klienti? 

Z týchto všetkých dôvodov zastávam názor, že AFISP chráni len svoje záujmy, prípadne záujmy členských firiem. Absolútne im nejde o klientov, lebo – ak by som nemal pravdu a AFISP-u by na klientoch záležalo, už dávno by informoval verejnosť o rizikovosti korporátnych dlhopisov a neignoroval by upozornenia na problematickosť tých od Arcy Capital. Taktiež by sa zasadil o to, aby sa predaj nebezpečných cenných papierov vo väčšej miere reguloval, alebo aby sa sprostredkovatelia ponúkajúci firemné dlhopisy museli preukázať, že klientom povedali o všetkých rizikách spojených s takýmito investíciami. Mimochodom, sprísňovať chcú aj v Českej republike - tamojšia odborná verejnosť o vyššej regulácii firemných dlhopisov hovorí od roku 2019.  Toto však AFISP – na rozdiel od SOPHISTIC Pro finance, keď sme v záujme predovšetkým drobných retailových investorov verejne pomenovali naše obavy aj za cenu toho, že sa nenaplnia a budeme na smiech – nerobil.

Dnes už všetko nasvedčuje tomu, že sa Arca Capital nechovala a ani nechová eticky a že klienti, ktorí do nej investovali, pravdepodobne prídu o veľkú časť svojich vkladov.
Bude mimoriadne skľučujúce sledovať vyšetrovanie a postupne zisťovať, koľko financií sa nalialo do Arcy Capital či jej spriaznených firiem, ako sa s nimi nakladalo a kde vlastne skončili. Zároveň mám obavy nad tým, ako na jednu z najväčších káuz v histórii Slovenska doplatí celý sprostredkovateľský a finančný biznis. Bude to naša daň za nekonanie a alibizmus. Verím však, že si kompetentní konečne vstúpia do svedomia a začnú konať tak, aby sa takéto prípady už nestávali. Na Slovensku je totiž  ešte stále veľa pochybných podnikov predávajúcich dlhopisy.

Môj rozhovor pre magazín TREND

Viac článkov k téme kauzy Arcy Capital