Novinky

Zakladateľ SPF odkazuje Matovičovi: Ľudia nemajú našetrené, je možné, že koronatesty odignorujú

Predstavte si situáciu. Ste premiérom a potrebujete, aby sa všetci obyvatelia krajiny v záujme ochrany ľudských životov zúčastnili celoplošného testovania. Ako to docielite? Budete ľudí benefitovať alebo trestať? 

V takejto situácii sa aktuálne nachádza premiér SR Igor Matovič, ktorý sa s vírusovým ochorením COVID-19 chce popasovať celoplošným testovaním a dnes už, navyše, aj možným lockdownom. 
Celoplošné testovanie však naráža na jeden zásadný problém. Tým je zlá finančná situácia Slovákov, ktorí nemajú vytvorené rezervy. Veľa ľudí z dôvodu, aby sa nezistilo, že sú pozitívni a tak nebudú môcť nastúpiť do práce, odmietnu testovanie absolvovať. Hrozilo by im totiž, že nebudú mať z čoho splácať pôžičky a platiť bežné výdavky na chod domácnosti. 

Ako teda docieliť, aby sa Slováci testovania zúčastnili? Čo radím nášmu premiérovi? Skúsení manažéri vedia, že riziko trestu je päťnásobne silnejšou motiváciou ako odmena. So zvolením tejto metódy však vyvoláte v ľuďoch zároveň veľmi silnú negatívnu emóciu či dokonca hnev. Ak však zvolíte len metódu odmeny, tí, ktorí ju nebudú potrebovať, na testy neprídu. 
Z týchto dôvodov sa ako najvhodnejšia cesta javí skombinovať metódu benefitu aj trestu. Štát by mohol napríklad Slovákom, ktorí ostanú v karanténe, 100-percentne nahradiť výpadok príjmov alebo im plne preplatiť PN. Alebo by im mal poskytnúť aspoň takú čiastku, aby ich celoplošné testovanie a prípadná karanténa existenčne neohrozili. Takto by sa mohlo dosiahnuť slušné percento pretestovania obyvateľstva. 

Slováci výrazne pokrivkávajú v tvorbe finančnej rezervy. A kríza spojená s ochorením COVID-19 môže situáciu ešte zhoršiť. Postarajú sa o to vládne opatrenia ešte z prvej vlny pandémie na jar tohto roka. Inými slovami: ľudia, ktorí si zvykli odkladať peniaze bokom, dnes nemajú z čoho a väčšina z tých, ktorá by si aj šetriť mohla, tak nebude robiť ani naďalej. A to aj napriek tomu, že vidí aktuálnu zlú situáciu. 

Keďže dnes nevieme, ako úspešné bude celoplošné testovanie a kedy sa Slovensko začne vracať do bežného života, odporúčam vám sporiť všade, kde sa dá. Oplatí sa zvážiť sporenie s veľmi vysokou bezpečnosťou a rovnako aj likviditou. Ide napríklad o peňažné podielové fondy či sporiace účty v bankách. 

O tom, prečo si ľudia nevytvárajú finančnú rezervu, som napísal aj komentár, môžete si ho prečítať TU.

Radoslav Valko, krajský riaditeľ a spolumajiteľ SOPHISTIC Pro finance