Novinky

Komentár: Ľudia sú nenapraviteľní. Radšej budú plakať, ako si odkladať niečo bokom

Ľudia sú jednoducho nepoučiteľní. Či už v oblasti zdravia, tak aj financií. V oboch prípadoch totiž platí jedno: aby ľudia konali správne, musia byť neustále upozorňovaní na negatívne udalosti.

Čo týmto presne myslím, objasním na prípade z minulosti, keď svet bojoval s vírusovým ochorením Variola - známym aj ako pravé kiahne. Ide o najpustošivejšie ochorenie ľudstva, v minulosti využívané aj ako biologická zbraň. Prostredníctvom Svetovej zdravotníckej organizácie sa ho podarilo úplne odstrániť, aj preto sa voči Variole prestalo očkovať v roku 1980. Hoci len moderná medicína a očkovanie pomohli toto ochorenie, na ktoré umrelo dokopy viac ľudí ako vo všetkých vojnách, odstrániť, aj tak súčasný svet bojuje s konšpiračnými teóriami o tom, že očkovanie škodí a nikomu nepomáha.

Financie zas bojujú s nevôľou ľudí sporiť si. Hoci väčšina dospelých ľudí krízu zažila, nepoučili sa z nej. Budem k vám úprimný. Tento postoj ma, aj po 20 rokoch praxe, neustále prekvapuje. Ľudia si totiž absolútne neuvedomujú potrebu vytvárania finančnej rezervy a keď opätovne nastanú lepšie časy – nešetria a míňajú všetko, čo majú.

Hovoria o tom aj samotné dáta. Podľa Eurostatu nevedelo v roku 2009 čeliť nečakaným finančným výdavkom až 36 percent Slovákov, v roku 2012 to bolo 36,1 percenta. Poviete si, že je to v poriadku. Veď na jednej strane nedošlo k zlepšeniu, ale ani k zhoršeniu. Názor ale zmeníte, keď čísla zasadíte do ekonomickej situácie krajiny v danom období. To, že si v roku 2009 nevytvorilo finančnú rezervu až 36 percent Slovákov, je do istej miery pochopiteľné, keďže sme čelili ekonomickej kríze, priemysel upadal a firmy hlásili rušenie produkcie i hromadné prepúšťania. Avšak, v roku 2012 sme mali hospodársky rozmach, no aj tak si rezervu tvorilo len 36,1 percenta ľudí. A to je skutočne žalostné.

Samozrejme, aj ja si uvedomujem zlú situáciu mnohých Slovákov, ktorí sa kvôli aktuálnym vládnym opatreniam spojených s koronakrízou ocitli takmer bez financií, určite však nebudem klamať, keď poviem, že si mnohí za to môžu v prvom rade sami. Sú nepoučiteľní a dlhodobo majú zlý prístup k financiám aj sporeniu.

Aktuálna situácia spojená s plošným testovaním na COVID-19 môže mnohých, no najmä živnostníkov, finančne zaskočiť. Pretože ak pôjdu na testy a zistí sa ich pozitivita, musia zostať v karanténe a bude závisieť len na férovosti ich „zamestnávateľov“, či s nimi budú aj po karanténe spolupracovať. Druhým prípadom budú ľudia, ktorí na testy nepôjdu a zvolia si tak dobrovoľnú 10-dňovú karanténu. V týchto prípadoch však očakávam, že zamestnávateľ túto „dovolenku“ nepreplatí, no nepreplatí ju ani štát. Majú ľudia usporené na to, aby zostali dni, týždne, či mesiace bez práce? Bohužiaľ, z mojej skúsenosti sa ukazuje, že väčšina si bokom neodkladá nič.

Krízy boli, sú a budú. Treba byť na ne pripravení a nespoliehať sa na to, že sa o mňa postará štát. Lebo - ako nám aj ukazuje aktuálne dianie - ten má problém postarať sa sám o seba. Plakať nad rozliatym mliekom je neskoro. Verím, že Slováci druhú vlnu krízy spojenej s ochorením COVID-19 ustoja a že sa z nej – a ja budem rád pozitívne prekvapený – poučia.

Uvidíme – čas ukáže...

Podľa skúsenosti SOPHISTIC Pro finance však platí, že šetriť si chcú skôr starší ľudia. A tiež naopak – čím je človek mladší, tým má potrebu odkladať si peniaze bokom menšiu. Je to pochopiteľné, keďže starší ľudia si prežili náročné obdobia a tak neustále myslia na budúce riziká, ktoré im hrozia.

Dnešní mladí ľudia však viac ako svojich rodičov či starých rodičov počúvajú ľudí zo showbiznisu či influencerov, ktorí im radia, čo majú nakupovať, avšak takmer vôbec ich neupozorňujú na potrebu sporenia si na horšie časy. No svoj podiel viny tu rozhodne nesie aj štát. Keby bolo už od útleho veku deťom objasňované to, že len míňanie zarobených financií nevedie ku kvalitnému a prosperujúcemu životu a tiež by sa na školách učila finančná gramotnosť, situácia by sa zásadne zlepšila.

Vyjadroval som sa k tomu aj pre médiá, prečítajte si tlačovú správu

Radoslav Valko, krajský riaditeľ a spolumajiteľ SOPHISTIC Pro finance