Zo života spoločnosti

Nové dôležité prístroje na Detskom oddelení vďaka skvelým ľuďom

„Daj a bude ti dané“, myšlienka, ktorá sa spoločnosťou SOPHISTIC Pro finance a.s. nesie už od jej vzniku. Posledné mesiace minulého roku však o to intenzívnejšie, pretože v dňoch 12. a 13. decembra 2019, počas Vianočných trhov, ktoré sa konali na Matičnom námestí v Čadci, sa kolegovia a samotné vedenie spoločnosti rozhodli odložiť svoje povinnosti a venovali svoj čas, energiu a úsilie pomoci Detskému oddeleniu Kysuckej nemocnice s poliklinikou v Čadci.

Spoločne zorganizovali Vianočný charitatívny bazár, v rámci ktorého vytvorili priestor:

  • pre tých, ktorí žijú v dnešnej dobe blahobytu obklopení zachovalými a nevyužitými vecami, ktoré tu mohli darovať iným
  • pre tých, ktorí sa na druhej strane potešia zaujímavým kúskom – oblečeniu, hračkám, knihách či iným prospešným predmetom za prijateľné ceny. Všetko bolo rozdávané za dobrovoľný príspevok, ktorý v plnej výške smeroval na nákup potrebných prístrojov na už spomínané Detské oddelenie.

Nositeľkou tejto myšlienky a organizátorkou akcie bola Ivana Oboňová, ktorá so spoločnosťou SOPHISTIC Pro finance a.s. (ďalej len „SPF“) spolupracuje. Prečítajte si, čo ju viedlo k nápadu uskutočniť Vianočný charitatívny bazár, aký priebeh samotná akcia mala a aký výťažok sa jej spoločne s kolegami z SPF podarilo dosiahnuť:

Nezištná pomoc druhým je voľba, nie povinnosť

„V dnešnej dobe je „moderné“ ukazovať prstom na všetko a na všetkých, na štát, politikov, primátorov, riaditeľov nemocníc a pod., aby pomáhali a riešili všetky problémy sveta. Pritom je to také jednoduché, keďže sme to aj práve my, obyčajní ľudia, ktorí máme tú moc sa rozhodnúť nezištne pomôcť každému okolo seba, kto pomoc potrebuje.

Vždy som sa snažila pozerať na veci z nadhľadu a skôr, ako som niečo alebo niekoho odsúdila, zvážila som, či viem pomôcť k riešeniu situácie ja sama. A tak tomu bolo aj v prípade Vianočného charitatívneho bazáru.

Myšlienka tohto bazáru sa zrodila zhruba 3 mesiace pred samotnou akciou, a to na základe môjho stretnutia s majiteľom SPF Radkom Valkom, kedy sme sa obaja zhodli na tom, že svet je preplnený materiálnymi vecami. Premýšľali sme, ako pomôcť využiť tieto veci ďalej, a zároveň z toho vyťažiť aj pomoc pre tých, ktorí ju potrebujú. Keďže sme obaja naklonení pomáhať tam, kde kompetentní zlyhávajú, nápad na seba nenechal dlho čakať. Skutočnosť, že pomoc poputuje Detskému oddeleniu v Čadci bola od začiatku jasná, nakoľko to, čo mi najviac trhá srdce je, ak trpia nevinné choré deti,“ o myšlienke podujatia hovorí organizátorka Ivanka. 

Viera a vytrvalosť sú základnými predpokladmi úspechu

„So spoluorganizátorkou Jankou Mariakovou sme niekoľko týždňov bojovali s úradmi,  na ktorých nás posielali z dverí do dverí, od človeka k človeku, pretože nakoľko nie sme občianske združenie, vybaviť povolenie bol problém. Nevzdali sme to a nakoniec sa nám podarilo skontaktovať s pánom Mgr. Mariánom Kráľom, hovorcom mesta Čadca, ktorý sa okamžite pre našu myšlienku zapálil a pomohol nám to celé zo strany mesta zastrešiť. Následne nás spojil s pani Veronikou Grešákovou, ktorá v tom čase pracovala v Kultúrnom dome v Čadci. Ona nám pomohla vybaviť konečné povolenie, vytvorila priestor na námestí a my sme mohli začať.

Celé dva dni sme spolu s kolegami z SPF stáli na námestí a oslovovali ľudí, aby pomohli našim najmenším. Každý jeden dar bol vložený do zapečatenej krabičky, ktorú sme v piatok po skončení akcie otvorili. Po sčítaní všetkých darov sme mohli verejnosti oznámiť obdivuhodnú sumu, ktorú sa nám podarilo vyzbierať a to presne 3 469,08 EUR. Po zverejnení výťažku sa nám ozvalo ešte pár dobrých ľudí, ktorí poslali peniaze, a teda konečný výťažok činí sumu 3 824 EUR, ktorá predstavovala presnú čiastku potrebnú na zakúpenie štyroch dôležitých prístrojov. Konkrétne šlo o jeden inhalátor a tri infúzne pumpy,uviedla o využití vyzbieraných finančných prostriedkov Ivanka.

Otvor si ústa a dostaneš po nich alebo do nich

„Obratom sme oslovili dodávateľov, ktorí pre nemocnicu dané prístroje zabezpečujú. Vďaka nášmu úsiliu sa nám podarila ďalšia obdivuhodná vec, a to po dohode s dodávateľmi za spomínanú sumu zadovážiť o jednu infúznu pumpu viac. Dnešným dňom je teda vďaka nám, aj Vám všetkým dobrým ľuďom, ktorí ste pomohli naplniť túto výnimočnú myšlienku, detské oddelenie bohatšie o päť dôležitých prístrojov, ktorými môžu liečiť aj naše deti.

Túžba pomáhať tam kde treba, vo mne rastie od detstva a násobí sa rozširovaním mojich možností. Vstupom do spoločnosti SPF som spoznala ľudí, ktorí pri myšlienke pomáhať neprepočítavajú koľko z toho vyťažia oni sami. Naopak, ak je naplnený cieľ, ktorý v tomto prípade bez pochýb bol, neváhajú a idú do akcie. Aj touto cestou sa chcem poďakovať každému jednému, ktorý obetoval svoj čas, počas ktorého mohol budovať biznis a zarábať, za myšlienku pomáhať, pričom „jediné“, čo za to dostal je dobrý pocit a o niečo lepší život pre našich najmenších chorých pacientov,“ dodala o tomto nezištnom čine Ivanka.

Na záver sa chceme poďakovať všetkým kolegom ale aj tým, ktorí nie sú súčasťou našej SPF rodiny a napriek tomu sa významne podieľali na tom, aby sme mohli Vianočný charitatívny bazár uskutočniť. Menovite ďakujeme pani JUDr. Vlaste Lehutovej za právnu pomoc a podporu, pani JUDr. Danici Eliašovej z Okresného úradu v Čadci z Odboru všeobecnej vnútornej správy, pani MVDr. Oľge Matlákovej za pomoc pri riešení povolenia z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, pani Veronike Grešákovej a pánovi Mgr. Mariánovi Kráľovi za pomoc pri riešení povolenia z mesta a samotného priebehu akcie, a tiež pani MUDr. Zuzane Nudzajovej za pomoc pri komunikácii s vedením nemocnice.

V pomoci chceme pokračovať a pevne veríme, že ďalší ročník tejto výnimočnej charitatívnej akcie bude rovnako úspešný a bohatý na dobrých ľudí, ktorí sú ochotní dávať, nie iba brať. Pamätajme, že „Prijímanie napĺňa ruky, dávanie napĺňa srdce“.