Rada pre vás

Zakladateľ SOPHISTIC Pro finance radí: Takto urobíte z 20 eur 160-tisíc

Pandémia koronakrízy siahla na financie a úspory mnohých Slovákov. A pritom tú najefektívnejšiu cestu, ako ich získať späť, stále využíva len malé percento ľudí. Áno, správne – hovorím o investovaní. 

Keď sa hovorí o investovaní, azda každého ako prvé napadne, či je dnes ten správny čas na investovanie. Ak sa samých seba toto pýtate - robíte chybu. Každý skúsený investor totiž vie, že ten správny čas nikto nepozná. Trhy nás môžu vždy prekvapiť. Keď budeme predpokladať, že pôjdu hore, budú padať a opačne. 
Namiesto toho, či je ten správny čas na investovanie, sa radšej samých seba pýtajte, či vôbec máte začať investovať. A tu mám jednoznačnú odpoveď: áno, pričom začať treba čo najskôr. Dokonca by som povedal, že už včera bolo neskoro. 

Pri investíciách totiž platí, že najviac vám zarába čas. Vysvetlím to na príklade: ak rodič založí svojej dcére či svojmu synovi investičný účet, tzv. celoživotný investičný program, tak pri mesačnom vklade 20 eur môže mať toto dieťa nasporené v 20-tom roku života takmer 12-tisíc eur. Celkový vklad však bol len 4 800 eur. Navyše, ak dieťa účet „nevybieli“ a bude si aj naďalej sporiť rovnakú sumu až do dôchodku, napríklad do svojich 60 rokov, tak na penziu bude mať „odložených“ 160-tisíc eur v súkromných zdrojoch. Na doplnenie: celkový vklad na investičný účet, a to aj s prvými dvomi desiatkami rokov, kedy mu šetrili rodičia, bude len 12 tisíc eur. 

Čoho sa pri investovaní držať? Stratégie. Ako investor sa nesústredím na produkt, ale na stratégiu a jej prísne dodržiavanie. Len tak totiž docielim očakávaný výsledok. Novinky, do ktorých investujte, na trhu nie sú. Sú tu len zavedené investičné produkty, ak teda nie je reč o podvodných schémach. Tie sú však neetické, lebo hoci si v nich prví vstupujúci slušne zarobia – vždy je to na úkor tých ostatných.  

Dobrým znamením je, že podľa rôznych prieskumov objavuje investovanie čoraz viac Slovákov. Avšak, stále ide len o malé percento ľudí. Pomôcť v tomto smere by mal štát, a to cez zavedenie finančnej gramotnosti na školách, ako aj informačnú osvetu o nevyhnutnosti sporenia a investovania. Väčšina Slovákov sa spolieha na štát, čo sú pozostatky zo socializmu. Lenže bývalý režim padol už pred vyše 30 rokmi a je najvyšší čas si uvedomiť, že sa o o nás nepostarajú politici, ale musíme tak urobiť my sami. 

Fondy, nehnuteľnosti, rôzne druhy sporení,... Do čoho vám teda odporúčam investovať? Toto sú moje rady:

  • Podielové a ETF fondy

Ide o jedny z najbezpečnejších produktov pre drobných, ale aj veľkých investorov. Ich značnou výhodou je, že hoci sú na jednej strane veľmi jednoduché na pochopenie, na strane druhej – ak sú správne nastavené - ponúkajú obrovský potenciál výnosov. Plusom tiež je, že sú s nimi spájané minimálne poplatky a na ich správu potrebujete len minimum času. 
Skúsenejší investori a tí, ktorí majú vzdelanie a veľké množstvo finančných zdrojov môžu na burze skúsiť priamy nákup cenných papierov. Avšak, ak budú dôkladne diverzifikovať výnos, tak ten bude vyšší len o poplatky, ktoré by si zobrala správcovská spoločnosť. 

  • Rizikové vs. konzervatívne fondy

Ak sa budeme baviť o investíciách na kratší čas, určite odporúčam skôr konzervatívnejšie produkty. Pri dlhodobom investovaní sú vhodné zas dynamické investície. 
Rád by som však upozornil, že pri investovaní je potrebné mať jasný plán, rizikový profil. Investície musíme mať nastavené tak, aby zohľadňovali náš majetok, čas, rizikovosť a cieľ. 
Zároveň si vždy musíme pomenovať, čo presne vnímame ako riziko. Bohužiaľ, volatilitu investície často ľudia považujú za riziko, avšak práve to môže byť veľkou príležitosťou na zhodnotenie investície. Ak budem priveľmi konzervatívny typ investora, môže sa stať, že moje výnosy budú veľmi malé. To znamená, že moja investícia bude oproti inflácií prerábať. 
Definovať si pri investovaní riziko je tu teda veľmi dôležité. 

  • Investovanie do nehnuteľností

Keďže cena nehnuteľností stúpa s lacnými a dostupnými úvermi, radia sa medzi bezpečné a stabilné investície. Ich nevýhodou je nižšia likvidita v porovnaní s inými investičnými možnosťami. Navyše, o byty či domy sa musíme starať, teda s nimi máme nielen finančné, ale aj časové náklady. 
Odpovedať na otázku, či investovať do nehnuteľností alebo nie, si teda musí každý sám po tom, čo zváži vyššie vymenované základné pozitíva a negatíva. Ale platí, že ak investujete do nepredražených nehnuteľností, chybu určite neurobíte a ešte jednoznačnejšie je to pri pozemkoch. 

  • Odkladať si financie cez stavebné sporenie

Odkedy štát zrušil tzv. priateľských sporiteľov a výrazne znížil štátnu prémiu na stavebnom sporení už tento produkt odporúčam len na dofinancovanie nehnuteľností. Tento produkt sa už na sporenie skutočne neoplatí. 

Autor: Radoslav Valko, zakladateľ a krajský riaditeľ SOPHISTIC Pro finance