Rada pre vás

Jeden z najabsurdnejších poplatkov bánk, ktorý klientov pripraví o značné peniaze. Treba naň upozorňovať

Aj s rodinou ste na letnej dovolenke v Chorvátsku. Dali ste si výbornú večeru, kartou zaplatili 40 eur a spokojní, že vám platobný terminál ukázal utratenú čiastku v eurách a nie kunách, odchádzate na hotel. Po ceste si ešte vyberiete 60 eur z bankomatu, ktorý vám položil otázku, či chcete použiť konverziu alebo nie. Zvolili ste prvú možnosť. Mali by ste vedieť, že počas večera ste boli dvakrát okradnutí. Legálne. 

Neplatili ste totiž len za večeru, či výber z bankomatu, ale aj za veľmi drahú službu prepočtu platieb na domácu menu platobnej karty. Ide o tzv. DCC poplatok (dynamic currency conversion - dynamická konverzia meny), ktorý sa môže postarať o 10 až 15 percentné preplatenie. Inými slovami: pri platbe v reštaurácii a výbere z bankomatu ste prišli o 10 až 15 eur.
Počítajme však spolu ďalej. V Chorvátsku, ale pokojne aj v Česku, Maďarsku, či inej krajine mimo eurozóny spolu z bankomatu vyberiete tisíc eur. Reálne tak prídete o 100 až 150 eur za nielenže absurdný, ale aj neetický poplatok. Na jednej strane totiž naň samotné finančné domy upozorňujú, no na druhej strane je spravený tak, že klientov navádza na jeho využitie. Navyše, na Slovensku nie je veľa bánk, ktoré DCC umožňujú blokovať. Medzi tie, ktoré toto ponúkajú, sú napríklad mBank a Fio banka. 

Ako sa DCC využíva a prečo sa klientom na prvý pohľad zdá, že ide o výhodnejšiu voľbu? Vždy, keď využívate svoju platobnú kartu v cudzine, platíte v ich mene. Každá takáto transakcia určitý čas trvá, keďže obchodníkovi musí poslať financie vaša banka. Tá platbu mení konverzným kurzom, ktorý však dopredu nepoznáte a platba sa spracuje neskôr. Niekoľko dní tak presne neviete, koľko ste zaplatili v eurách. V prípade, že využijete DCC, platbu prepočíta bankomat. A hoci na jednej strane okamžite viete, koľko eur zaplatíte, poplatok za túto službu je skutočne drahý a treba sa mu radšej vyhnúť. V prípade poplatku zároveň platí, že čím je mena volatilnejšia, tým môže byť poplatok väčší. 
Keďže platbu cez platobný terminál v rukách neraz nemáte, nakoľko samotný čašník môže DCC bez vášho vedomia odkliknúť, vyhnete sa mu len správne zakliknutou možnosťou pri výbere hotovosti z bankomatu. Tento problém však riešia aj moderné finančné inštitúcie. Napríklad internetová Revolut banka umožňuje prostredníctvom mobilnej aplikácie ‚dobiť‘ si na platobnú kartu takmer akúkoľvek menu. To znamená, že kdekoľvek v zahraničí sa nachádzate, vaša platobná karta sa tvári ako domáca. Takéto riešenia ale určite ponúkajú aj ďalšie inštitúcie. 

Dávajte si preto veľký pozor na možnosti, ktoré za sebou skrývajú absurdné a neraz extréne vysoké poplatky. Keď idete na dovolenku či predĺžený víkend do zahraničia, pokojne zavolajte naším odborníkom zo SOPHISTIC Pro finance – nastavia vám nielen správne cestovné poistenie, ale aj vás upozornia na absurdné poplatky, akým DCC naozaj je. 


Radoslav Valko,
generálny riaditeľ a väčšinový akcionár poradenskej spoločnosti
SOPHISTIC Pro finance