Rada pre vás

Indexové dôchodkové fondy si zažili na Slovensku „boom“

Ich výnos sa len za minulý rok 2019 vyšplhal na takmer 30%

Rok 2019 prial najmä tým sporiteľom II. piliera, ktorí sa rozhodli buď sami, alebo vďaka svojmu finančnému sprostredkovateľovi, sporiť si na svoj dôchodok v tzv. indexových fondoch. Minulý rok bol pre tieto dôchodkové fondy nielen priam extrémne výnosným, ale dokonca aj najvýnosnejším od ich uvedenia do II. piliera v roku 2012. Žiadne iné dôchodkové fondy sa u nás nikdy nedotkli takejto vysokej „méty“. Výnos indexových fondov totiž len za jeden jediný rok dosiahol v priemere až neuveriteľných +27,1%.

Za ich historický úspech však nemožno považovať iba túto ich rekordnú minuloročnú výkonnosť, ale aj fakt, že sa stali v roku 2019 kategóriou dôchodkových fondov, ktoré majú v II. pilieri druhý najväčší majetok pod správou (po dlhopisových fondoch) a svojou veľkosťou tak definitívne predbehli aj akciové fondy a na zmiešané fondy sa už musia pozerať s ďalekohľadom...

Zvýšený záujem a dopyt po indexových dôchodkových fondoch je zjavne vedený najmä niektorými finančnými sprostredkovateľmi a dôležité je to, že vďaka nemu sa postupne upratujú škody, ktoré napáchali politici ešte na jar v roku 2013. Vtedy cez 90% sporiteľov II. piliera skončilo zo dňa na deň so svojimi úsporami takpovediac v „konzerve“, teda v tých najmenej výnosných - dlhopisových fondoch.

Rozdiel medzi indexovými a dlhopisovými fondmi

Nemusíme byť žiadnym finančníkom či ekonómom, aby sme z nasledujúcich dvoch tabuliek dokázali ihneď pochopiť, že indexové fondy rok čo rok prekonávajú výnosom dlhopisové fondy, s výnimkou jediného roku 2018. Vďaka minulému roku tu dokonca máme tri indexové fondy, ktoré prekonali „magickú“ hranicu 100% (výnos od vzniku). Na túto „métu“ sa dlhopisové fondy nielenže vôbec nechytajú, ale bude im to trvať ešte veľmi, veľmi dlho, kým sa tam dostanú.

*Výnos od vzniku pri indexových fondoch je výnos od apríla 2012
** Výnos od vzniku pri dlhopisových fondoch je výnos od marca 200
5

Obidve tabuľky prezentujú ešte jeden veľmi zaujímavý fakt. Kým priemerný výnos indexových fondov dosiahol len za jeden jediný rok v priemere +27,1%, dlhopisové fondy dosiahli priemerný výnos za celú existenciu II. piliera +36,56%, teda za dlhých 15 rokov. Pri týchto číslach musí azda každému napadnúť ako prvá otázka, ako je potom vôbec možné, že dnes máme v dlhopisových dôchodkových fondoch až 71,8% všetkých úspor v II. pilieri a v indexových iba 13,7% (v akciových 13,4% a zmiešaných 1,08%). Dajme si to pre tento prípad však radšej len ako rečnícku otázku...

Niekoho nepresvedčia ani tieto výsledky

Áno, je pravda, že výkonnosť fondu, do ktorého investujeme pravidelne (mesačne) je jedna vec a druhá vec je naša individuálna výkonnosť, teda aký výnos dosiahneme my z pravidelného investovania do nejakého fondu. Treba si uvedomiť skutočnosť, že pokiaľ by sme chceli dosiahnuť výnos úplne rovnaký ako fond, museli by sme do neho investovať jednorazovo a nie pravidelne, čo v II. pilieri ale nie je možné, pokiaľ sa bavíme o príspevkoch, ktoré idú každomesačne z našej mzdy.

Poďme si teda spraviť nejaké prepočty. Budeme uvažovať o dvoch spolužiakoch na vysokej škole, ktorí išli na pracovný trh rovnako, v marci 2012. Obidvaja sa svojím prvým platom dostali na úroveň priemernej mzdy v národnom hospodárstve, a tá sa každoročne menila - rástla. Dôležité pre nás je, že zarábali úplne rovnako. Obaja si vybrali tú istú DSS a vstúpili do II. piliera. Hneď z prvej výplaty si prvýkrát prispeli v apríli 2012 (v prepočtoch budeme počítať nielen s rastom priemernej mzdy, ale aj so zmenami na úrovni % odvodov do II. piliera – prepočty teda založíme na úplne reálnych dátach). Adam sa rozhodol, že si bude sporiť v dlhopisovom fonde. Fero naopak v indexovom fonde. Stretli sa spolu na konci roka 2019 a porovnali si výsledky na svojom osobnom dôchodkovom účte.

Adam (dlhopisový fond) – suma príspevkov od apríla 2014 do decembra 2019 = 3929 Eur, stav osobného dôchodkového účtu = 4056 Eur (výnos z úspor = +3,2%).

Fero (indexový fond) - suma príspevkov od apríla 2014 do decembra 2019 = 3929 Eur, stav osobného dôchodkového účtu = 5978 Eur (výnos z úspor = +52,2%).

Napriek tomu, že obaja odviedli do II. piliera úplne rovnako, ich osobné dôchodkové účty po šiestich rokoch vyzerajú úplne odlišne. Adam konštatuje: „Síce som           v II. pilieri už zopár rokov, získal som len veľmi malý výnos“. Fero konštatuje: „Adam, svoj fond si môžeš kedykoľvek bezplatne zmeniť, škoda je len tá, že ti už navždy ušiel ten krásny výnos a dôchodok budeš mať menší ako ja.“

A ako ste na tom s investovaním na svojom osobnom dôchodkovom účte Vy? Chcete si zabezpečiť väčší dôchodok, no neviete, čo pre to máte urobiť? Obráťte sa na našich finančných sprostredkovateľov, ktorí Vám radi pomôžu so správnym nastavením, aby Vám neušiel vlak rovnako ako Adamovi.