Rada pre vás

Akciové trhy prudko padli. Ich prepad však môže byť veľkou príležitosťou a pre mnohých sporiteľov aj spôsob, ako spraviť „opravák“ z investovania.

Ich prepad však môže byť veľkou príležitosťou a pre mnohých sporiteľov aj spôsob, ako spraviť „opravák“ z investovania.

Pred mesiacom sme vám priniesli článok, v ktorom sme sa aj napriek vysokým výnosom indexových fondov v minulom roku, preventívne zamysleli nad otázkou, čo by sa stalo, keby... Keby zrazu prišla kríza.

A už 2 týždne po jeho uverejnení, začal celý akciový trh prudko padať. A padá dodnes...

Nie, nemáme čarovnú guľu. Kiežby sme mali. A jediné, čo nás s týmto načasovaním spája, je len obozretnosť, lebo vysoké výnosy dokážu ľudí rýchlo zlákať na predstavy, že všetko už bude navždy len ideálne, len dobré a akcie budú vynášať rovnako vysoko ako v minulosti. Dopredu sa ale treba pozerať rozumne a triezvo. Treba mať vždy na pamäti to, že minulé výnosy nie sú žiadnou zárukou tých budúcich. Ale rovnako aj to, že aj napriek súčasným prepadom na akciovom trhu, sú akcie v dlhodobom horizonte stále v rastovom trende a stále tou najvýnosnejšou formou investície.

Na dnešných úrovniach akciového trhu sa preto k predchádzajúcim týždňom treba určite vyjadriť. Sme vo veľmi zlých a neistých časoch, ale historicky práve tie prinášajú veľké investičné príležitosti a dnes tak pre mnohých dokonca aj možný „opravák“ z investovania.

1. Čo sa stalo?

Dnes už všetci dobre vieme, že sa celým svetom šíri vírus s označením COVID-19, teda tzv. Corona vírus. Situácia je žiaľ veľmi vážna už aj u nás doma na Slovensku. Tu je možné na dennej báze sledovať štatistiky jeho výskytu (nových nákaz), žiaľ aj úmrtí v jednotlivých krajinách sveta (https://www.worldometers.info/coronavirus/).

Na tento vírus zatiaľ ako ľudstvo dnes ešte nemáme žiadnu dostupnú účinnú vakcínu (na čom sa ale sústavne pracuje) a v určitých prípadoch si preto vyberá aj tú najvyššiu daň - obete na životoch. Primárna nákaza sa rozšírila do sveta z čínskej provincie Hubei a mesta Wuhan. Spočiatku to vyzeralo tak, že je to len „ich“ lokálny problém (a možno to tak všetci chceli len vidieť), na ktorý globálny akciový trh nereagoval vôbec. A zjavne nielen ten. Avšak po tom, čo sa nákaza začala šíriť aj ďalej do sveta – najmä v Taliansku a neskôr po celej Európe, nabral celý problém bleskovú rýchlosť a z „malého“ lokálneho problému Číny sa zrazu stal veľký celosvetový problém. A to čo je už globálne a nie len lokálne, trápi v sekunde logicky celý svet a aj celý globálny finančný trh. Svet o to rýchlejšie zaplavila panika. V podobnej situácii sme boli pri poslednej finančnej kríze z prelomu rokov 2007/2008, kedy na oko „malý“ a celkom izolovaný lokálny problém s hypotekárnym trhom v USA narástol nakoniec do celosvetovej finančnej krízy a neskôr žiaľ aj do globálnej ekonomickej recesie.

Týždeň 1: V prvom týždni „COVID“ paniky, padol najstarší akciový index – americký DJIA 30, o viac ako 13%, čo bol 5-ty najväčší prepad tohto akciového indexu za jeden jediný týždeň počas posledných 124 rokov. Hlavným šokom a hýbateľom pre trh bola veľmi rýchlo sa zhoršujúca situácia v Taliansku. Svet akoby konečne a definitívne pochopil, že Corona vírus nebude len problémom Číny, ale aj Európy, USA a postupne úplne celého sveta.

Týždeň 2: Ďalší týždeň sa pokúšali akciové indexy otočiť tento výsledok a miestami to vyzeralo vďaka vysokej volatilite (kolísavosti trhov) na finančnom trhu dokonca tak, že prvotýždňová panika, bola prehnaná. Situáciu sa snažili svojimi vyjadreniami upokojovať nielen politici, ale aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Týždeň 3: Pre finančný trh bol tento týždeň doteraz najťažším. Hneď v pondelok 9. marca, ktorý je podľa kalendára označovaný ako „Deň paniky“, zažili ceny ropy rekordný pád. Najväčší od vojny v Perzskom zálive v roku 1991. V jednom momente sa ropa nachádzala v strate až na úrovni -34%. Dôvodom bolo nedosiahnutie dohody najväčších svetových ťažiarov a exportérov ropy združených v OPEC-u a Ruska. V najväčšej jednoduchosti, popri všetkých problémoch s Corona vírusom vo svete, ešte navyše vstúpili úplne nečakane svetové mocnosti do cenovej vojny o ropu. Svetové akciové indexy na tomto kokteile zlých správ prudko padli. Tento deň však nebol tým najhorším z celého týždňa. Bol ním až štvrtok, kedy americký akciový index DJIA30 padol za jediný deň o 10%, čo bolo najviac od tzv. Čierneho pondelka v roku 1987.

Týždeň 4: Najvýraznejším dňom tohto týždňa bol zatiaľ pondelok, kedy americký FED (Centrálna banka USA) znížil sadzby až o 1%, čím sa v USA dostávajú prakticky na nulu (do pásma 0% až 0,25%). Spravil tak v snahe podporiť ekonomiku, na ktorú tlačí pandémia Corona vírusu. Zároveň FED reštartoval program kvantitatívneho uvoľňovania v hodnote 700 miliárd USD. Trh však túto nečakanú informáciu, ktorá prišla mimo plánovaného zasadnutia, pochopil po svojom - ako priznanie obrovských problémov, ktoré v momentálnej situácii aj tak hneď nič nevyrieši a vydal sa opäť hlboko do červených čísel, kde zostáva do dnes.

V skratke a sumárne. Len za 4 týždne sa toho stihlo udiať vo svete neuveriteľne veľa. Akciový trh sa ocitol v nevídanej panike a niekedy doslova v „panike na paniku“. Padol až neskutočne rýchlo a historicky sa toto obdobie určite zapíše do dejín. Americký Index volatility (VIX), ktorý je označovaný ako „indikátor strachu“ sa dostal až na úrovne, ktoré nedosiahol ani v prípade poslednej finančnej krízy z prelomu rokov 2007/2008. V dôsledku veľkých prepadov pred samotným otvorením burzy bolo obchodovanie s futures kontraktmi na americké akciové indexy pozastavené v priebehu siedmych dní až 4 krát (v predchádzajúcich 20-tich rokoch pritom len 2 krát).

Ešte nikdy v histórii sa nestalo to, žeby takýto panický prepad akciového trhu naštartovalo nejaké ochorenie. Centrálne banky najväčších svetových hospodárskych mocností v snahe predísť ekonomickej recesii spôsobenej dôsledkami Corona vírusu, koordinovane znižujú úrokové sadzby a „kŕmia“ trh likviditou  a novými peniazmi. Vlády štátov zatvárajú svoje hranice, uzatvárajú školy, predajne, obmedzujú hromadnú dopravu (leteckú, železničnú i autobusovú), obmedzujú mobilitu ľudí, izolujú, nariaďujú karantény, obmedzujú voľný pohyb osôb, nasadzujú dokonca aj armádu v snahe predísť ďalšiemu šíreniu. Všetko sú to ale celkom iste legitímne a logické opatrenia v situácii, ktorú súčasný globalizovaný svet ešte nikdy nezažil.

Ekonomické a hospodárske dôsledky takejto pandémie je nemožné spočítať už dnes, kedy veľa krajín (najmä s veľkým počtom obyvateľov) čelí len prvotným fázam nákazy. Dnes ešte nie je možné spočítať ani len rozsah skazy, ktorú Corona vírus nakoniec svetu prinesie. Svet tak čelí nielen neistote „kedy to skončí a ako to celé dopadne?“, ale aj tomu, „aké veľké budú škody?“ a  „čo po tom?“. Panika na akciovom trhu žije práve z tejto neistoty, a preto pretrváva naďalej...

2. Ako sú na tom indexové fondy?

Takto vyzerajú naše indexové fondy v II. pilieri dnes. Kým mesiac dozadu sme sa ešte tešili ako sporitelia z výnosov vysoko nad 100% (u niektorých DSS), dnes je situácia vďaka prepadom akcií celkom iná. Výnosy sa znížili, ale čo je veľmi dôležité, ostávajú v pluse, aj keď už nie tak vysoko. Dnes už, žiaľ, žiaden indexový dôchodkový fond nemá výnos nad 100%.

Avšak dosahovať vysoké výnosy znamená v investičnej praxi aj to, že z času na čas musí sporiteľ či investor podstupovať aj také riziko, ktoré je citeľné dnes (indexové fondy padli za mesiac o cca 30%). S tým by sa mal však každý rozumný človek vysporiadať vopred.

Navyše treba pripomenúť, že výkonnosť fondu nie je vďaka efektom nákladového priemerovania nikdy rovnaká individuálnej výkonnosti sporiteľa, ktorý nakupuje pravidelne (viď.: článok)

Čo je ale v tejto chvíli práve jedna z výhod pravidelného sporenia a investovania.

3. Kde sa nachádza akciový trh dnes?

V nižšie uvedenej tabuľke je zoznam zrejme najviac sledovaných svetových akciových indexov. Tabuľka obsahuje údaj o maximálnom prepade v hodnote príslušného indexu v období 19.2.2020 (vrchol trhov) až do dnes (17.3.2020). Je zjavné, že práve kvôli tomu, že situácia ohľadom Corona vírusu je momentálne najhoršia v Európe, najväčšie prepady zatiaľ zaznamenali práve európske akciové indexy.

Tieto čísla sú dnes už ale až tak veľké, že to človeka priam núti spýtať sa na to, ako to bolo s najväčšími prepadmi na akciových trhoch v minulosti. Nasledujúca tabuľka zobrazuje najväčšie prepady akciového indexu S&P500.

Nemusíme byť veľkí ekonómovia či finančníci, aby sme na základe týchto čísel ihneď pochopili, že v dnešnej dobe sa akciový trh svojimi maximálnymi prepadmi približuje svojim rekordom v minulosti. S jedným dôležitým a do očí bijúcim rozdielom. Kým v minulosti sa takýto prepad tvoril v priemere viac ako 21 mesiacov, v súčasnosti stačil iba 1 mesiac na to, aby sa prepady na akciovom trhu priblížili tým historicky najväčším. Samotný legendárny investičný guru Warren Buffett sa k celej situácii vyjadril tak, že toto čo sa deje na trhu, nezažil nikdy vo svojom živote. Tieto čísla a rýchlosť celej paniky na jednej strane poukazujú na vážnosť celej situácie s Corona vírusom, na strane druhej však už indikujú aj prítomnosť potenciálnej investičnej príležitosti.

Nikto nemá čarovnú guľu a nevie, či tieto prepady nebudú mať aj pokračovanie, resp. kde bude ich absolútne dno. Nikto nevie ani to, koľko bude trvať a ako bude prebiehať prípadná ekonomická recesia. Skúsení a ostrieľaní investori už ale vedia, že sa nakupuje vtedy, keď ceny akcií padajú a úplne najlepšie sa investuje vtedy, keď to už vyzerá ako koniec sveta. Aj pri poslednej kríze (2007/2008) sa toto pravidlo ukázalo ako správne. V čase, keď vtedy médiami prechádzali správy typu „je koniec kapitalizmu“, akciové trhy vytvárali svoje dno, od ktorého sme rástli neuveriteľných 11 rokov. Bol to nakoniec najdlhší súvislý rast akciových trhov v histórii.

4. Čo keď chcem lacné akcie využiť?

Akciový trh sa vďaka panike okolo Corona vírusu dostal na úrovne z pred niekoľkých rokov. Ak prepady akciového trhu takisto považujete za investičnú príležitosť, máte v technickej rovine veci ako sporiteľ II. piliera tri základné možnosti.

  1. Hýbať s pomerom nastavenia povinných príspevkov

Ak máte dva osobné dôchodkové účty, teda si sporíte hneď v dvoch dôchodkových fondoch (napr. 80% v dlhopisovom a 20% v indexovom) a vaše pravidelné mesačné príspevky sú vám presne v tomto pomere (80:20) investované do oboch fondov, potom môžete s týmto pomerom nastavenia príspevkov hýbať. Ide o najviac konzervatívny prístup k využitiu padajúcich akciových trhov. Svoj majetok v dôchodkových fondoch necháte bez zmeny a nebudete medzi fondmi prestupovať. Jediné čo spravíte je zmena na strane nastavenia príspevkov napr. na úroveň 10:90. V takomto prípade, by vám už šli každomesačné príspevky z 90% do indexového fondu a iba z 10% do dlhopisového. Postupom času by sa vám takto pomaly zvyšoval majetok, ktorý by ste mali v indexovom fonde na úkor toho v dlhopisovom (mali by ste postupne a po „malom“ čoraz viac akcií).

  1. Spraviť čiastočný prestup majetku v dôchodkových fondoch

Ak máte dva osobné dôchodkové účty, teda si sporíte hneď v dvoch dôchodkových fondoch (napr. 80% v dlhopisovom a 20% v indexovom), potom môžete medzi fondmi aj prestúpiť. Teda urobíte presun, ale iba časti majetku z dlhopisového fondu do indexového (napr. v pomere 50:50). Pozor v tomto prípade, už bude váš majetok v jednom momente z 50% vystavený účinkom akciového trhu, aj keď nastavenie príspevkov budete mať úplne inak (napr. 80% dlhopisový a 20% indexový). Ide teda o riskantnejší spôsob využitia akciových trhov, ako je ten prvý.

  1. Spraviť kompletný prestup majetku v dôchodkových fondoch

Ak máte dva osobné dôchodkové účty, teda si sporíte hneď v dvoch dôchodkových fondoch (napr. 80% v dlhopisovom a 20% v indexovom), potom môžete medzi fondmi aj kompletne prestúpiť. Teda urobíte presun celej časti majetku z dlhopisového fondu do indexového (napr. v pomere 1:99). Pozor v tomto prípade, už bude váš majetok v jednom momente takmer celý (99%) vystavený účinkom akciového trhu, aj keď nastavenie príspevkov budete mať úplne inak (napr. 80% dlhopisový a 20% indexový). Ide teda o druhý najriskantnejší spôsob využitia akciových trhov so všetkých. Pokiaľ k nemu ešte pridáte aj zmenu v nastavení príspevkov na rovnaký pomer 1:99, pôjde o najriskantnejší spôsob.

Úroveň nastavenia pomeru v prípade príspevkov i v prípade prestupov medzi fondmi je samozrejme len na vás. Nikto nemá čarovnú guľu a dopredu nie je možné nijakým spôsobom vedieť, ktoré nastavenie bude v budúcnosti tým najvýnosnejším a v tomto momente tým najsprávnejším. Každé v sebe obsahuje určité riziko.

Stretávame sa s viacerými klientmi, ktorí boli dlhé roky 100% v dlhopisových dôchodkových fondoch a pri raste tých indexových im ostávali len oči pre plač, teda „ušiel im vlak“. Do indexových fondov však nechceli investovať, lebo sa ich „báli“ pretože boli príliš vysoko. Vďaka dnešným úrovniam akciového trhu však opäť aj oni dostávajú priestor na opravák.

Dajme tomu, že chceme túto situáciu na akciovom trhu využiť a postupne sa kompletne prehodiť z dlhopisových dôchodkových fondov do indexových. Ale máme strach z ďalších prepadov, a teda spraviť kompletný presun celého svojho majetku do indexového fondu (alebo väčšej časti). Do úvahy potom môže prichádzať  kombinovanie vyššie uvedených spôsobov.

Napríklad: ak priemerný najväčší prepad v minulosti trval cca 20 mesiacov (pre ľahšie rátanie 20, aj keď to bolo 21), potom celú stratégiu „prehodenia sa“ do indexového fondu môžeme realizovať tak, že ihneď nastavíme pomer svojich príspevkov na 1% (dlhopisový) versus 99% (indexový) a svoj majetok, ktorý máme v dlhopisovom fonde, budeme postupne po 5% presúvať každý mesiac do indexového fondu (20 mesiacov krát 5% = 100%). Nastavenie postupného „prehadzovania“ majetku v dlhopisovom fonde do indexového sa však dá urobiť aj rýchlejšie (agresívnejšie), či pomalšie (konzervatívnejšie). Všetko záleží len od toho, koľko mesiacov chceme kompletný presun realizovať. Ako sme už viac krát spomenuli, nikto nemá čarovnú guľu, a preto súčasná kríza môže byť nakoniec nasledovaná hlbokou a dlhou recesiou, alebo naopak rýchlym zotavením a návratom. Každý prístup má teda z pohľadu konečného výnosu v sebe určité riziko a len čas ukáže, ktorý bol ten najsprávnejší.

Potrebujete poradiť ako v rámci vašich investícií postupovať? Oslovte našich finančných sprostredkovateľov, ktorí Vám so správnym výberom radi pomôžu.