Rada pre vás

Máte prehľad v dress code?

Dress code predstavuje písané a čoraz častejšie aj nepísané pravidlá odievania sa. Oblečenie, ako aj iné stránky ľudského fyzického vzhľadu majú veľký spoločenský význam. Existujú rôzne pravidlá, pretože odlišné spoločnosti a kultúry majú rozličné normy odievania sa. Najznámejším a všeobecne platným štýlom je západný.

Nie je však jednoduché vyznať sa vo všetkých tých „dress code“, nakoľko rôzne pracovné, alebo spoločenské príležitosti si vyžadujú iný druh oblečenia. Takisto aj čas kedy bude daná udalosť prebiehať a v akých priestoroch, môže ovplyvniť Váš finálny odev. K tomu je potrebné zladiť vhodné farby, materiály, doplnky, no predovšetkým platí aj to, že nie každému pristane všetko, a preto je dôležité obliecť sa primerane na svoj typ postavy a určite aj vhodne k svojmu veku. Znalosť pravidiel odievania Vám uľahčí Váš pracovný a spoločenský život. Vo všeobecnosti platí, že muži to majú jednoduchšie, nakoľko ženy majú omnoho väčší výber, a teda aj viac príležitostí na faux pas.

Väčšina z nás sa už stretla s tým, že na pozvánke bol uvedený tzv. dress code, ktorý od Vás vyžadoval „business formal“, „business casual“ alebo „smart casual“ či „casual“ a.i.. Po prečítaní ostávame ešte zmetenejší a nevieme čo na seba. Avšak práve vďaka tejto pomôcke, tomuto „kódu k odievaniu“ môžeme vedieť, čo si vyžaduje daná udalosť – ak vieme čo tie názvy znamenajú. V nasledujúcom texte sa Vám budem snažiť priblížiť najpoužívanejšie „kódy k odievaniu“ a čo sa pod týmito pojmami skrýva.

V pracovnej oblasti sa môžete stretnúť s dvomi úrovňami odievania – formálna a neformálna, alebo inak business formal, business casual. V tomto prípade sa musíte riadiť firemnými štandardami – ak má spoločnosť stanovenú politiku obliekania, poprípade vlastným výberom, ktorý závisí od pracovnej pozície alebo pracovného programu.
Business formal – v rámci podnikateľského prostredia je štandardom v obliekaní pre mužov oblek - sako, nohavice, kravata. Pre ženy nohavicový alebo sukňový kostým, puzdrové jednofarebné šaty so sakom. Oblečenie musí byť čisté a vyžehlené vo vhodných farbách, materiáloch a strihoch.

Business casual – v tomto prípade nie je jednoznačne definované predpísané oblečenie, ale odporúča sa u mužov nohavice, sako, košeľa s krátkym či dlhým rukávom, košeľa s golierom ale bez kravaty, svetre, všetko v tmavých, svetlých alebo neutrálnych farbách. Vylučuje sa nosiť džínsy, tenisky, tričká, mikiny. Pre ženy nohavicový kostým, blúzka, košeľa, šaty, sukňa, nohavice, sako, trenčkot, sveter, topánky s uzavretou špičkou. Prevládajú najmä čierna a biela farba. Ženy by sa mali vyhnúť rovnako džínsom, teniskám, príliš úzkym, či obtiahnutým sukniam, tričkám a mikinám.

Smart casual – netreba si to mýliť s business casual, nakoľko pri smart casual platia iné pravidlá. Tento typ dress code patrí medzi najobľúbenejšie a najpoužívanejšie. Považuje sa za neformálny štýl, ale zato spoločenský. Muži si môžu vybrať už aj rôzne športové strihy sák, kombinovať rôzne farby, dokonca rôzne odtiene saka a nohavíc. Košele môžu byť farebnejšie, s výraznejšími prúžkami a károm. Goliere môžu byť mäkké bez výstuží. Pre ženy je tento štýl veľmi všestranný, pretože naozaj záleží len na fantázii – voľnosť vo farbách oproti business casual. Je potrebné sa vyhnúť najme džínsom, teniskám, tričkám s potlačou. Vhodné je kombinovať s výraznými šperkami.

Dressy casual – Je to neformálne oblečenie, ale nie športové. Vhodné na oslavu, návštevu menšieho divadla a pod.. Predstavuje len nepatrnejšie elegantnú verziu Vášho ležérneho ja. Oblečte si svoje obľúbené nohavice s členkovými topánkami, top, alebo džínsy, blúzka a topánky na podpätkoch. U mužov si stačí zobrať obľúbené džínsy a športové sako.

Casual – Je vhodný na voľno časové aktivity. Typické sú džínsy a tenisky pre mužov aj ženy. Košeľa, tričko bez nápisov, sveter, sako. Pre ženy rifľový kostým.

Medzi formálne spoločenské dress code patria: White Tie, Black Tie, Semi Formal a Formal dress.

White Tie – Predstavuje najspoločenskejšiu formálnu formu oblečenia. U mužov pozostáva z fraku, biela naškrobená košeľa, vesta, biely motýlik, čierne nohavice s vysokým pásom a kožené topánky. Doplnky ako cylinder, biely šál, manžetové gombíky. U žien je to veľká večerná toaleta. Dlhá elegantná róba siahajúca až po zem (long gowns). Pri výbere šperkov siahnite po tom najlepšom, čo doma máte, respektíve ako doplnok môžete zvoliť tiaru, či večerné rukavice.

Black Tie – Predstavuje smoking. Nosí sa len vo večerných hodinách po 6 hodine, preto sa na svadby nehodí. Tradičná forma obsahuje čierne vlnené sako (výnimočne tmavomodré) a nohavice rovnakého materiálu a farby. Špecifikom je lesklý golier saka a lampasy na nohaviciach. K smokingu neodmysliteľne patrí čierny hodvábny motýlik a vesta, poprípade smokingový pás. U žien ide o večernú toaletu, ktorá siaha až po zem a musí byť z kvalitných materiálov. Tiež môžu byť kokteilové šaty či elegantný večerný kostým. Aj na topánkach záleží, pokojne si obujte remienkové sandáliky či lodičky s otvorenou špičkou.

Semi Formal – Vychádzkový oblek. Denné alebo večerné príležitosti, napr. svadba. Pre pána oblek a pre dámu krátke šaty alebo elegantný kostým.

Formal dress – Tmavý oblek. Tiež na denné alebo večerné využitie. Na večerné príležitosti, tmavý oblek pre pána = dark suit (len čierny alebo tmavomodrý), pre dámu kokteilové šaty, alebo krátke spoločenské šaty. Počas dňa aj kostým. Na ples si k obleku partnera oblečte dlhé šaty.

Viem, že na prvý pohľad sa to môže zdať komplikované, ale verte, že to tak nie je. Obliecť sa do pekných šiat, Vám zvýši Vaše sebavedomie, pozdvihne Vašu osobnosť a zároveň pomôže uspieť v pracovnom, či spoločenskom živote.

Na záver by som použil citát Miuccia Prada: „To, čo nosíte je spôsob, ako sa prezentujete svetu, najmä dnes, keď medziľudské vzťahy plynú tak rýchlo. Móda je priamy jazyk.“

Autor: Ing. Peter Palágyi