Rada pre vás

Poistenie do hôr

V aktuálnej zimnej sezóne je dostatok snehu a nadšenci zimných športov tak smerujú do hôr. Chystáte sa aj Vy na lyžovačku? Na čo by ste nemali zabudnúť je poistenie. Ani uzatvorené úrazové poistenie nie je zárukou, že v prípade úrazu na zjazdovke nebudete mať nepredvídané finančné náklady. Bežné poistenie totiž nekryje náklady na prípadný zásah Horskej služby. Preto, ak sa chystáte na hory mali by ste myslieť na tzv. poistenie do hôr. Pritom je to tak jednoduché a ide to aj on-line. Zoznámte sa s našou On-line kalkulačkou na našom webe.

Od 1. júla 2006 je osoba, ktorá sa nachádza v horskej oblasti, povinná horskej službe uhradiť náklady spojené s výkonom záchrannej činnosti alebo pátraním, ktoré sa jej týkajú (zákon č. 567/2005 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 544/2002 Z. z. o Horskej záchrannej službe). Táto povinnosť neplatí pre neplnoleté osoby (do 18 rokov) a fyzické osoby, ktoré nemajú spôsobilosť na právne úkony.

V prípade, že sa ocitnete v tiesni a budete potrebovať pomoc Horskej záchrannej služby je dobré mať poistenie, ktoré kryje tieto náklady. Vyhnete sa tak neskorším nepríjemným finančným prekvapeniam, keď využijete služby horských záchranárov.

Takéto poistenie zvyčajne kryje náklady na vyhľadávanie a vyslobodzovanie v tiesni, poskytnutie prvej pomoci, prepravu k najbližšiemu dopravnému prostriedku zdravotníckeho zariadenia, prepravu z horskej oblasti do zdravotníckeho resp. ubytovacieho zariadenia a prepravu osoby v tiesni po zemi alebo letecky. Poistenie sa dá uzatvoriť krátkodobo, ale aj celoročne. Nepodceňte ani krátke víkendové lyžovačky. Poistiť by ste sa mali vždy, pri každej dovolenke na horách. Nikdy neviete, kedy budete potrebovať pomoc Horskej záchrannej služby.  Priemerný zásah Horskej záchrannej služby stojí niekoľko sto eur, v prípade leteckého zásahu sa suma pohybuje v tisícoch eur. Kým samotné poistenie Vás vyjde na niekoľko centov na deň.  Takže radšej byť pripravení a poistení, ako neskôr lamentovať nad výškou nákladov.

Poistenie platí na Slovensku vo všetkých horských oblastiach, kde horská služba pôsobí, vrátane jaskýň a priepastí:  Slovenský raj, Pieniny, Stredné Beskydy, Malá Fatra, Veľká Fatra, Nízke Tatry, Vysoké Tatry, Belianske Tatry a Západné Tatry.

Vyberte si správny druh poistenia. Základný balík Vám postačí, ak robíte turistiku v horách len po značkových chodníkoch, jazdu na boboch, sánkovanie, zjazdové a bežecké lyžovanie a snowbording na vyznačených tratiach.  Vyšší balík potrebujete, ak lyžujete či snowbordujete mimo vyznačených tratí, respektíve sa venujete iným športom, ktoré poisťovne pokladajú za rizikové. Ak si neviete poradiť kontaktujte svojho finančného sprostredkovateľa, ktorý Vám odporučí najvhodnejší variant.

Ak sa chystáte do hôr v zahraničí je vhodné si uzatvoriť cestovné poistenie s pripoistením nákladov na záchrannú činnosť. Budete tak mať kryté bežné liečebné náklady v prípade vyskytnutia zdravotných problémov a asistenčné služby. Ak ste horolezec, alebo nadšenec adrenalínových športov, mali by ste si k liečebným nákladom pripoistiť aj rizikové športy a činnosti. Konkrétne podmienky a rozsah poisteného krytia závisí od zvolenej poisťovne.

Hlavne v zahraničí je dobré mať poistenie zodpovednosti za škodu. Ak zraníte iného lyžiara napr. v Rakúsku, stáva sa, že zranený lyžiar si uplatňuje náhradu škody od človeka, ktorý úraz zavinil. V prípade uzatvoreného poistenia zodpovednosti za škodu toto kryje aj príp. náklady na právne zastúpenie.

Mať poistenie nie je všetko. Aby Vám v prípade potreby mohla byť poskytnutá pomoc, treba vedieť kam zavolať. Nezabudnite si preto poznačiť číslo horskej služby.