Zo života spoločnosti

Kolegovia z SPF rozdávali radosť a úsmev v nemocnici

 

„Mik, mik, Mikuláš, čo v tom vreci pre mňa máš,“ zaznelo včera, 4.12.2019, v Kysuckej nemocnici s poliklinikou v Čadci. Kolegovia zo spoločnosti SOPHISTIC Pro finance a.s. sa totiž rozhodli, že budú rozdávať radosť a úsmev tam, kde je to najviac potrebné. Mikuláš so svojimi pomocníkmi, anjelmi a čertami navštívili pacientov na Paliatívnom oddelení, na Internom oddelení - muži, na  Oddelení dlhodobo chorých (Dom ošetrovateľskej starostlivosti) a taktiež aj tých najmenších na Detskom oddelení.

Čo ťa viedlo k organizácií takéhoto nežistného činu, opýtali sme sa Ivany Oboňovej, iniciátorky tohto stretnutia s Mikulášom v nemocnici: „Od malička som bola vychovávaná tak, aby som ľuďom pomáhala a motivovala pomáhať aj ostatných. O to zvlášť, ak ide o deti a chorých. Myšlienka podieľať sa na organizácii Mikuláša v nemocnici ma napadla už pred 3 rokmi, kedy sme sa zapojili prvýkrát a dôvodom bola práve snaha pomôcť tým, ktorí to potrebujú. Úsmev a dobré slovo predsa nestoja nič a dajú veľa, nielen tomu, komu sú adresované. Práve ľudia v nemocniciach Vám to totiž stonásobne vrátia vo forme vďaky a sĺz šťastia. Ako hovorí Margarete Seemann: " Prijímanie napĺňa ruky, dávanie napĺňa srdce," odpovedá Ivana Oboňová, samostatná konzultantka SOPHISTIC Pro finance a.s.

Do tejto úžasnej aktivity sa pridali naozaj výnimočné osobnosti, ďalší kolegovia zo SOPHISTIC Pro finance a.s., ktorí sa nezľakli, naladili sa a dokázali priniesť radosť a nádej tým, ktorí už nedúfajú.  „Okrem toho, že sme pomohli iným, tak sme pomohli aj sebe, uvedomiť si čo máme. A naozaj, nebolo to úplne ľahké a dnes si to uvedomujem ešte viac ako včera. Som na nás hrdá, že keď treba vieme sa zomknúť a ísť spoločne dosiahnuť veľké veci,“ hodnotí túto skúsenosť konzultantka SOPHISTIC Pro finance a.s., Jana Padyšáková Šafárová.

Ako to však vnímal samotný Mikuláš? „Od momentu ako sme odišli z nemocnice, uvažujem o tom čo sme spoločne zažili. Rád pomôžem dobrej veci a možno len moji blízki vedia, že aktívne pomáham ľuďom /rodinám, ktoré nemajú možno toľko šťastia ako ja a moja rodina. To, že sú zdraví, robia to čo ich baví, napĺňa a sú za to nadštandardne odmenení. Beriem to ako povinnosť pomôcť tým, ktorí si pomôcť nevedia najmä zo zdravotných dôvodov... Najťažšie z môjho pohľadu je potom následne čítať tie listy od vďačných detičiek, ktoré ďakujú svojím anjelom a verte mi koľkokrát sa to cez slzy ani nedá dočítať. Toto bol asi prvý moment kedy som trošičku váhal pri oslovení robiť Mikuláša v nemocnici - zvládnem to emočne? Ale v tom som sa hneď prebral - to nad čím premýšľaš, veď to je samozrejmosť pomôcť dobrej veci. Nevedel som čo nás čaká, ale po prvých návštevách pacientov som sa začal zohrávať so svojou rozprávkovou rolou. Silnejšie som zasa začal vnímať návštevu detskej JIS, možno preto, že pred dvoma týždňami som tam mal svojho synčeka a vnímal som veľmi intenzívne, čo sa tam odohráva. Dnes som tam však videl detičky so "zložitejšou" zdravotnou situáciou. Bolo to veľmi silné.
Ďakujem za tento zážitok, ktorý vo mne umocnil nežistnú pomoc druhým. Verím, že sme im našou spoločnosťou spestrili deň a prispeli k tomu, aby sa čo najskôr vrátili späť domov k svojím blízkym,
“ hovorí Ladislav Hruška, manažér SOPHISTIC Pro finance a.s.

Nesmierne nás teší, že sa v našej veľkej rodine nachádzajú tak výnimočné osobnosti, ktoré radi darujú svoj čas a s radosťou sú ochotní pomáhať tím, ktorí pomoc potrebujú. Veľké poďakovanie patrí všetkým poslom radosti, ktorí sa na tejto udalosti podieľali a to: Bc. Ladislav Hruška, Ing. Ivana Onoňová, Jana Padyšáková Šafárová, Mgr. Katarína Strnádlová a Silvia Zborovančíková.

Pevne veríme, že tradícia bude pokračovať a dobro sa bude len a len násobiť.